Altaposten kunne sist uke med bakgrunn i flere anonyme kilder slå fast at nominasjonskomiteen allerede har samlet seg om Monica Nielsen som toppkandidat. Lista blir presentert ved utgangen av september.

– Altaposten er langt bedre informert enn jeg er.  Nominasjonskomitéen har jeg ikke hørt et pip fra, og da er det vel nærliggende å tenke seg at jeg ikke er kandidat til det toppteamet komitéen er i ferd med å sette sammen, sier Steinar Karlstrøm, en av de som allerede i vår bekreftet sitt kandidatur som partiets partiets ordførerkandidat.

Ikke gitt opp

Karlstrøm er samtidig klar på at Altapostens oppslag ikke har fått han til å revurdere ambisjonene om å lede et prosjekt som skal få fart på et Alta-samfunn som han konkluderer med i beste fall har gått på tomgang i flere år.

– Det er helt nødvendig at vi får landet viktige saker for Alta-samfunnet og samtidig skape et økonomisk fundament slik at vi kan gi et godt servicetilbud til befolkningen. Fakta er at det nå skjer svært lite, folketallet har stagnert og det har blitt en vente- og se-holdning hos innbyggere og næringsliv. Jeg mener selv at jeg er tøff nok til å fronte en del nødvendige beslutninger som vil smerte mange og i øyeblikket være upopulære, men som samtidig vil gi oss det økonomiske grunnlaget som er nødvendig, sier Karlstrøm.

Alle kan ikke spille spiss

Fra flere aktive politikere i partiet har Altaposten fått signaler om at Olav Gunnar Ballo er sterkt ønsket  som velgermagnet og ordførerkandidat. Ballo hevdes å være prototypen på en politiker som som får ting til å skje rundt seg, og som evner å kommunisere tydelige budskap. Med Ballo i front vil partiet aldri framstå som kjedelig, hevdes det, noe som er deres sterkeste ankepunkt mot Monica Nielsen.

– Jeg har gitt nominasjonskomitéen beskjed om at jeg stiller meg til disposisjon.  Så langt har jeg fått spennende oppgaver av Alta Arbeiderparti og en mottakelse som jeg er svært takknemlig for. Respekten for arbeidet i nominansjonskomitéen er så stor at jeg ikke vil stille krav om noen posisjon.

– Har du gitt opp å bli partiets ordførerkandidat?

–   Uavhengig av hva nominasjonskomitéen kommer ut med er jeg innstilt på å være med å forme et best  mulig Alta. Det vil være mange oppgaver som må løses, og en av dem er å få på plass den vedtatte utbyggingen av helsetilbudet. En behøver ikke være spåmann for å slå fast at det kommer skjær i sjøen her, og at vil kreve spesiell politisk oppfølging.

– Betyr det at du ønsker å gjøre denne jobben som ordfører?

– Dette er som å sette sammen et godt fotballag. Ikke alle kan forlange å spille spiss eller være play-maker på midtbana. Noen ganger må man ta til takke med posisjoner som er best for laget. Så får treneren bestemme hvor en kan gjøre best jobb, sier united-tilengeren.

God personkjemi

Ballo, med en fortid i SV som stortingsrepresentant og flere opprivende nominasjoner hvor han gikk seirende ut, er imponert over nominasjonsprosessen i sitt nye parti.

– Det er en helt annen ro og åpenhet rundt det jeg opplever i Ap i forhold til SV. Først og fremst et godt personlig klima med et utmerket samarbeid mellom ulike kandidater selv om vi er inne i en utvelgelsesprosess. Med tanke på en kommende valgkamp er det svært viktig.

Kan danne duo med Monica

I Altapostens oppslag om nominasjonen sist uke fikk vi bekreftet fra flere kilder at nominasjonskomitéen har samlet seg om Monica Nielsen som toppkandidat. En annen sentralt plassert politiker sier imidlertid til Altaposten at det ikke henger på greip at nominasjonskomitéen har en strategi om å bygge et solid toppteam, uten å ha ført en parallell dialog med aktuelle kandidater.

– Dette er en prosess som kun Altaposten har fått innsyn i. Jeg har kontaktet en rekke sentrale politikere i partiet som ikke har hørt ett ord fra nominasjonskomitéen verken om egen rolle, eller blitt forespurt om de kan gå inn i det teamet det er snakk om. Det mest demokratiske vil være å få inn en tydelig motkandidat til Monica og jeg vil ikke bli overrasket om det kommer en mobilisering, sier kilden.

Motkandidaten blir i så fall ikke Bernt Berg, som tidligere ikke har avvist at han kan takke ja til en slik posisjon om han blir forespurt. Overfor Altaposten vil ikke Berg ikke si noe rundt nominasjonen eller egne ambisjoner.

– Min eneste kommentar er at jeg har hundre prosent tillit til at komitéen gjør en jobb i henhold til oppdraget de har fått hos medlemsmøtet.

Altaposten er imidlertid kjent med at Berg skal ha blitt spurt av nominasjonskomitéen om å bli partiets varaordfrøerkandidat i spann med Monica Nielsen. Dette meldte også vår konkurrent, Kronstadposten, for noen dager tilbake.

Blir ikke ordfører

En annen som definitivt ikke vil ta kampen opp med Monica Nielsen er Ole Steinar Østlyngen. Overfor Altaposten åpner han for å kunne gå inn i definert lederteam, for å få Alta-skuta på rett kjøl, som han selv betegner det.

– Det skjer jo ingenting i dag. Vi som selger biler merker det veldig godt på salget. Ungdom har store problemer å finne bolig eller boligtomt i Alta og en rekke slik parametre tilsier at haster med å få fart på Alta igjen.

– Medlem av team er greit, men ikke ordfører?

– Definitivt ikke ordfører. Jeg har en forretning å ta meg av og skal ikke være fem dager i uka på rådhuset. Om jeg kan være aktuell som varaordfører eller andre topposisjoner må vi ta om spørsmålet skulle dukke opp.

– Så du støtter Monica Nielsen som partiets ordførerkandidat?

– Monica er en god kandidat, men jeg vil ikke ha uttalt noe om hun er den beste Alta Ap kan stille med. Det er mange gode kandidater.

Trekker seg?

For Steinar Karlstrøm er det neppe aktuelt med en ny periode om han ikke havner på en av de to øverste plassene. Han har vært med på høyt politisk nivå i snart 12 år samtidig som han har styrt en bedrift med flere titalls ansatte.

– Jeg gikk noen runder med meg selv før jeg stilte meg til disposisjon for partiet. Det som er helt klart er at jeg ikke kan komme i en situasjon med to eller tre dager på rådhuset og vie resten av uka til å styre bedriften. Det går rett og slett ikke. Så skulle jeg havne på en 10. plass på lista må jeg ta en ny vurdering, bekrefter Karlstrøm.

I realiteten betyr det at han kun er aktuell som kandidat til ordfører eller varaordfører-posisjonen forutsatt at begge er heltidsstillinger.