Kvinnen, som ønsker å være anonym, forteller at hun har hatt ondartet kreft flere ganger. Etter mange operasjoner og behandlinger er hun i dag erklært kreftfri. Men usikkerheten er stor og kvinnen forteller at tanken på at kreften kan vende tilbake, alltid ligger i bakhodet. – Jeg har en sjelden diagnose som fører til økt sjanse for å få kreft i blant annet mage og tarm, forteller kvinnen.

Fikk time likevelDerfor så hun frem til undersøkelsen som hun var lovet i februar i år. Men fra UNN hørte hun ingenting.– Tiden gikk. Jeg trodde hele tiden at innkallelsen sikkert var like rundt hjørnet og jeg ville ikke fremstå som hysterisk, derfor lot jeg være å etterlyse timen med en gang, forteller hun.Men i høst fikk hun nok av å vente og ringte sykehuset.– Da fikk jeg beskjed om at de var ett på etterskudd med undersøkelsen. Vedkommende jeg snakket med var heldigvis veldig forståelsesfull og fikk presset meg inn på en time i løpet av høsten, forteller altakvinnen, som føler hun ikke kan senke skuldrene før hun har vært til kontroll.

Påvirker familien– Med tanke på den diagnosen jeg har, er det slettes ingen selvfølge at alt ser bra ut på kontroll. Men jo lenger tid det går mellom hver kontroll, jo større sjanse er det jo for at nye svulster ikke fanges opp, sier hun.Kvinnen har lagt noen tøffe år bak seg og sykdommen har naturligvis også gått utover familien. At hun nå ikke får kontroll til lovt tid, påvirker også kvinnens nærmeste.– Familien min blir jo frustrert. De vet hva jeg har gått gjennom og ser hvordan den ekstra ventetiden påvirker meg, sier hun.

UNN beklagerUNN bekrefter at de ligger på etterskudd.– Vi kan ikke kommentere enkelttilfeller, men på generelt grunnlag påpeker pasienten et problem vi har opparbeidet oss over tid grunnet stort fokus på nye pasienter med mistanke om blant annet kreftsykdom. Disse pasientene har det hastet mest med å få  undersøkt. Dette har medført lengre ventetid på kontrolltimer. Situasjonen er sterkt beklagelig.  For å løse dette best mulig til pasientenes beste, har vi på kort sikt satt i verk ekstratiltak med undersøkelser på ettermiddagstid. Samtidig jobbes det med å få på plass en ny permanent legestilling ved avdelingen, sier seksjonsleder Jan Magnus Kvamme ved gastromedisinsk seksjon på Universitetssykehuset Nord-Norge.