Det er regjeringen som nå har sendt ut et høringsnotat som i praksis vil pålegge næringen å fiske ut laks for egen regning når det påvises et visst antall oppdrettsfisk i vassdrag.

– Sterk innrømmelse

I påvente av bedre merking av fisken slik at eieren bedre kan spores og ansvarliggjøres, belastes hele næringen i mellomtiden.

Men nøyaktig når utfisket utløses, og hvordan det skal foregå, virker fortsatt noe uklart.

I notatet er mengde og behov for tiltak gradert på følgende måte, målt ut fra høstprosent, med årsprosent i parentes:

  • Mindre enn fem prosent (4) rømt oppdrettsfisk; ingen tiltak.

  • 5-15 prosent (4-10); planlegging av utfiske skal vurderes.

  • Over 15 prosent (over 10); utfisking skal planlegges.

– Ut fra det regjeringen skriver i notatet, ligger det en innrømmelse i at man ikke har kontroll over næringen i form av lusproblematikk og rømminger. Da burde man først få kontroll og sette fokus på det, før man gjør noe annet. Men for oss er det bra at næringen nå ansvarliggjøres for det de forurenser, påpeker daglig leder i ALI, Tor Erland Nilsen.

Tilbake til 1800-tallet

Hvordan et utfiske av oppdrettslaks skal gjennomføres er et åpent spørsmål. Spørsmålet om når er heller ikke besvart.

– Et slikt fiske kan ikke foregå med stang. Det vil skade og slite ut for mye villaks tett inn i gytetida. Vi har gjort et forsøk i Trondheimsfjorden der vi har brukt ei kilenot som indikator. Når den begynner å fange oppdrettsfisk, stenger vi nedre del av elva med stengsel, slik man hadde i Stengelsen i Altaelva i tidligere tider. Det har fungert fint, og Stengelsen kan sånn sett være et passende sted å gjøre dette også i moderne tid, mener seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim, Tor Næsje.

Millioner står klar

I notatet fra fiskeriminister Elisabeth Aspaker, er det satt en grense for når næringen skal starte utfisking av oppdrettsfisk i et vassdrag.

Grensa går på 15 prosent andel oppdrettslaks. Under overvåkningsfisket i Altaelva i september i fjor var andelen fanget fisk 17 prosent. I oktober var andelen fanget fisk i Sausto 20 prosent.

Når Altaposten tar kontakt med Per Magne Bølgen i Norway royal salmon, ønsker han å la organisasjonen selskapet er tilknyttet, FHL, svare på nyheten om ansvarliggjøring ved oppdrettslaks i elvene.

– Et flott tiltak som næringen mener er fornuftig, slår kommunikasjonsdirektør, Are Kvistad, i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) fast.

Det er miljøfondet hos FHL, hvor medlemsselskapene frivillig betaler inn 10.000 kroner per konsesjon, som skal dekke kostnadene ved utfiskingen.

– Vi har utbetalt 30 millioner kroner fra 2011 og frem til i dag, til lignende tiltak i 90 vassdrag som elveeierlag og sportsfiskerorganisasjoner har gjennomført, påpeker Kvistad.

Kamp for villaksen

«Formålet med en kvalitetsnorm for villaks er å bidra til å ta vare på og bygge opp igjen viltlevende bestander av atlantisk laks», skriver regjeringen i høringsnotatet. Fiskeriminister Aspaker mener i tillegg at «Erfaringen forteller oss at det er realistisk å plukke ut 60-90 prosent av oppdrettsfisken ved visuell kontroll på elvebreidden».

– Langt fra sannheten. Selv erfarne stakere ser ofte ikke forskjell på villfisk og oppdrettsfisk som har gått lenge i sjøen. I tillegg reagerer jeg på at det legges opp til at oppdrettsnæringen skal drive utfiskingen.

– Jeg ser også at departementet foreslå at oppdrettsnæringen får ansvar for å planlegge tiltak og bestemme hvem som skal gjennomføre utfiskingen. Det er jeg kritisk til. I alle fall dersom det ikke opprettes et kontrollorgan som Mattilsynet eller lignende som ettergår det som utføres. Jeg frykter for at villaksen kan bli skadelidende dersom dette ikke gjennomføres skånsomt, påpeker Nilsen.