Seniorrådgiver Eirik Selmer i Finnmark fylkeskommune redegjorde i går for hovedutvalget - der kom han med en forklaring om at man hadde brukt bilde av Polarbase i den mye omtalte presentasjonen til Grethe Ernø Johansen, fordi RV94 ender i Polarbase.

– Det var intensjonen. Og så hadde vi med Lakselv - Tana for å vise at fylket har dårlige veier, og bilde av ferga for å vise næringstransporten på kysten, sa Selmer i hovedutvalget.

Les mer: Her er Altapostens dekning av Ernø-saken

– Prosjektet RV94 ender i Melkøyatunellen, men med den nye omkjøringsveien i Hammerfest, vil Polarbase på en måte være endestasjonen. Det var for å vise viktigheten av RV94, sier Selmer til Altaposten.

Riktig å prioritere RV94

Det var han som laget presentasjonen som er mye omtalt i media den siste tiden.

– Hvorfor brukte dere bilder av konkrete prosjekter om det bare var illustrasjoner?

– Det har jeg forklart, svarer seniorrådgiveren.

Han sier at fokus i dialog med hovedutvalgslederen var kulepunktene, ikke bildene.

– Adminstrasjonen har laget og stått for presentasjonen, sier han.

– Synes du bildebruken i presentasjonen var god om det ikke var disse prosjektene man skulle ha frem?

– Det blir spekulasjoner i ettertid, svarer Selmer.

I hovedutvalget kom det frem at adminstrasjonen mener det var riktig å prioritere RV94.

– Det å ta inn RV94 var riktig. Polarbase er vårt hovedprosjekt når det gjelder farlede i NTP, men ikke spilt inn av fylkeskommunen i forhold til det administrasjonen har vært involvert. Jeg kan ikke uttale meg om det politiske, sa Selmer.

Legger føringer

Han pekte i hovedutvalget også på at man har en del «føringer og muligheter» som kan legge føringer for neste tildelingsrunde.

– Nå har regjeringen startet opp med Polarbase, skal man ferdigstille? Det er en intensjon fra regjeringen om å fullføre prosjektene, sa Selmer, som også pekte på at innseilingen til Tana har fått 20 millioner, men koster 150 millioner.

– Legger dette føringer på neste tildeling?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Vi må ha en dialog med Kystverket, og så får fylket ta en vurdering på hva vi skal spille inn i neste runde.

Rut Olsen (Kp) var langt ifra fornøyd med det som ble forklart i møtet.

– Prioriteringen av RV94, tror jeg ikke mange i Finnmark sliter veldig med, men jeg har større kvaler med Polarbase. Vi vet at fylkesveier blør etter penger, så synes jeg dette med å gi 50 millioner Polarbase blir feil, og jeg spør meg hvorfor den er på bildet, sa Olsen i hovedutvalget.

– Man har tatt fra de fattige og gitt til de rike. Jeg er ikke kjempeglad slik tilstanden er andre steder i Finnmark, la Kp-politikeren til.

Kritikk fra Iversen

Også Svein Iversen (KrF) rettet kritikk mot prosessen.

– Etter mitt syn skal det spilles inn konkrete kompenserende tiltak. Det er politikk. Jeg hadde forventet at selv om det var kort tid ble det kommunisert mot politisk ledelse og bredt mot hovedutvalget. Som et minimum som en informasjon, sa Iversen i utvalget.

– Det er klart at bordet fanger. Det er ikke tilfeldig hva man legger frem i møte med departementet.  Jeg har en klar forventning om at man blir konsultert når man kan stilles til ansvar for det i ettertid. Det har ikke vært forsøk på å informere eller konsulterere i forkant. Det kan man ikke skylde på ferietid for, sa KrF-politikeren.

Bente Haug (Ap) ble spurt om påstander hun har fremsatt i media, men ønsket ikke å kommentere dette utover det hun hadde gitt av kommentarer i mediene.