– Vi vurderer kameraovervåkning. Men det skal avklares med andre sektorer som blant andre oppvekst først. Men Elvebakken skole kan få et slikt system. Noe må gjøres, sier virksomhetsleder for bygg og eiendom i Alta kommune, Rigmor Endresen.

Store kostnader

De siste årene har Alta kommune hatt store utgifter knyttet til knusing av vinduer ved flere skoler i byen. Skolen som har fått hardest medfart er Elvebakken skole. Kommunens egenandel til forsikringsselskapet er på 50.000 kroner hver gang, så lenge skadene beløper seg over denne summen.

– Bare på Elvebakken skole har Alta kommune utbetalt denne summen tre ganger på halvannet år. Det siste året er denne summen også utbetalt to ganger etter innbrudd og brann ved Transfarelv skole, som ikke er i bruk. Til sammen blir det 250.000 kroner. I tillegg dekker vi stadig knusing og hærverk i 10.000-20.000 kroners-klassen. Så denne typen ødeleggelser koster uten tvil fellesskapet mye penger, påpeker Endresen.

Tar grep

Hun sier vinduene koster 6.000-7.000 kroner stykket. I sommer ble 8-10 vinduer knust på Elvebakken skole, til rektor Rune Glads store fortvilelse.

– Vi må gjøre noe. Derfor setter vi i gang en prosess der vi ber andre sektorer i kommunen om deres vurdering av saken. Går det slik vi håper, må det også finnes penger i systemet slik at det kan investeres i et slikt system, påpeker virksomhetslederen.

For noen år siden slet man med det samme problemet ved Alta ungdomskole.

– Der ble det satt opp tilsvarende kameraovervåkning og resultatene har vært veldig gode. Problemet er stort sett borte, forteller hun.

Tid er penger

I fremtiden skal det være forbundet med betydelig risiko å plukke opp en stein og kaste den mot et skolevindu. I praksis vil det bety at pøbel som prøver seg, vil få politiet på nakken straks videobildene er gjennomgått.

– Vi er i dialog internt for å finne en løsning på dette problemet. Vi ønsker å få dette med videoovervåkning til ved Elvebakken skole, som har blitt hardest rammet av hærverk. Vi bør klare å ta en beslutning om vi velger denne løsningen allerede senere i høst. I denne saken er tid penger. Jo kjappere systemet er på plass, desto raskere kan vi unngå neste runde med ruteknusing, fremholder Endresen.

– Kan det være aktuelt å investere i overvåkningssystemer ved andre skoler i Alta?

– I første omgang satser vi på å gjøre noe med situasjonen ved Elvebakken skole. Så får vi se hvordan det fungerer og hvordan behovet blir ved andre skoler i fremtiden.

Svært god hjelp

Politioverbetjent Svein Tore Nilsen bekrefter at videoovervåkning er et effektivt hjelpemiddel.

– For å si det slik er det jo ikke så sjelden at slike saker blir henlagt med ukjent gjerningsmann. Med gode videobilder kan man kanskje identifisere synderen direkte, eller i alle fall få gode signalementer som kan føre til en pågripelse, sier Nilsen.