Det har vært bred diskusjon om prosessen og prioriteringen av 350 millioner kroner som kommer som kompenserende tiltak i Nord-Norge etter at differensiert arbeidsgiveravgift falt bort.

Statssekretær Jon Georg Dale (Frp) sier innspillene til mulige tiltak kom på et møte i Tromsø 1. juli. Her møtte fylkesråd Grethe Ernø Johansen for Finnmark fylkeskommune, og la frem et forslag om å prioritere RV94 på topp.

Forutsatte forankring

– Vi hadde et møte hvor fylkeskommunene i nord og blant annet NHO var invitert for å presentere de viktigste sakene. Fra vår side var dette møtet et ærlig forsøk på å ta kontakt med de som var berørte. Vi må forutsette at når folk møter regjeringen, så har de forankret det de legger frem, eller at de i alle fall opplyser om det dersom det ikke er tilfelle. Det er ikke enkeltpersoner vi har invitert til dette møtet, sier statssekretæren til Altaposten.

– Kanskje er det naivt av oss å tro at de som møter har et forankret mandat, men det er altså det vi har lagt til grunn, legger Dale til.

  – Men fylkesordføreren i Finnmark kjenner jo ikke til at de har gjort noen prioritering?

– Det er et problem de må svare på internt, svarer statssekretæren.

– Snakket forbi hverandre

Fylkesordfører Runar Sjåstad, mener det kan dreie seg om en misforståelse.

– Har Grethe Ernø Johansen hatt mandat til å legge frem dette på vegne av fylket?

– Nei, det har hun ikke hatt. Jeg har snakket med henne, og det er ikke det hun har ment eller oppfattet at hun skulle gjøre på møtet. Derfor har hun også bedt om et oppfølgingsmøte. Det er nok snakket litt forbi hverandre, og så hadde NHO laget en prioritert liste, og så har man samkjørt dette på et vis, sier fylkesordfører Sjåstad, som nå legger opp til bred politisk behandling i september i hovedutvalget og fylkesutvalget.

– Bør snarest ta kontakt

Statssekretær Dale sier Finnmark fylkeskommune snarest bør ta kontakt med de berørte departementer dersom det er slik at det som ble lagt frem i Tromsø ikke er fylkeskommunens syn på saken.

– Vi er ikke uvillig til å høre dersom de har andre prosjekter som er prioritert. Saken er fortsatt ikke avgjort. For oss er det ingen prestisje i dette, sier Dahle.

Ordfører i Alta, Laila Davidsen, reagerer sterkt på Ernø Johansens håndtering av saken.

– Vi kan ikke ha slike uryddige prosesser ved at noen kommer med kommentarer fra sidelinja og det tas til inntekt for å være fylkets meninger. Det er uheldig at hun ikke har forankret innspillene hun har gitt på vegne av fylkeskommunen. Det er prisverdig av fylkesordføreren å rydde opp i saken, sier Davidsen, som mener fylkeskommunen «umiddelbart må få avgårde en liste som de kan stå inne for».

– Jeg forventer at de legger inn penger til rullebanen, et prosjekt som er klart. Det er en soleklar forventning om at den kommer med. Det andre er avlastningsveien, som NHO ikke engang har diskutert. Da er ikke kunnskapsnivået om hva som er viktig i Finnmark god nok. Da har man ikke gjort en bred høringsrunde, sier Davidsen.

Oppfordrer NHO til å snu

Hun påpeker at avlastninsgveien er ferdig planlagt neste år og ikke inne i NTP.

– Et av kriteriene for tildelingen var at det skulle være nye prosjekter, sier Davidsen.

Hun oppfordrer også NHO til å snu i saken.

– De har misforstått oppdragsdokumentet, og kan gå inn for utvidelse av rullebanene i forslaget sitt. Dersom det er slik at de har opplevd det slik at de ikke får lov å spille inn, har de jo muligheten til å rydde den misforståelsen av veien, sier Davidsen.

– Inne i NTP

Grethe Ernø Johansen sier til Altaposten at hun mener hun har hatt mandat fra fylkestinget ved at hun kun har foreslått prosjekter som ligger inne i NTP.

– Det jeg har lagt frem er vedtatt av fylkestinget ved at de er inne i NTP, så da regner jeg med at jeg har mandat. Derfor har vi ikke lagt frem andre prosjekter, det har ikke vært tid nok til å få dem forankret, sier Johansen.

– Burde du vært klarere på at du ikke hadde det nødvendige mandatet for å svare for fylket i saken under møtet?

– Det kan godt være. Men dette kom etter St. Hans, og møtet var 1. juli. Det var rett og slett ikke tid til behandling av saken. Her bør forøvrig departementet også ta selvkritikk for måten de har håndtert saken på, mener fylkesråden.

– Hva synes du om at det blir ny behandling av saken?

– Det er helt ok for meg. Og jeg må si at jeg lurer på om vi får møtet som vi er blitt lovet av departementet, svarer Ernø Johansen.