– Det er ingen tvil om at grunnskolen i Alta har vært utenfor loven ved å organisere klasseturer med store egenandeler. Dessverre har elever opplevd å bli ekskludert fra opplevelser og klassefellesskap på grunn av dårlig økonomi og familieressurser. Nå har vi kun en ting å gjøre; sørge for at Alta-skolen ikke driver på siden av opplæringsloven, sier hovedutvalgsleder for oppvekst og kultur, Trine Noodt (V).Skulle sagt fra Hun beklager at det har fått utvikle seg en kultur rundt klasseturer som etter hennes oppfatning har brutt viktige prinsipper og satt enkeltelever og foreldre utenfor fellesskapet.– I Norge har vi et  krystallklart prinsipp om at alle har rett til utdanning i en offentlig skole, og at utdanningen skal være fri for egenandeler og betaling. Opplæring skal være gratis. Dermed basta, påpeker Noodt.

Hun tar selvkritikk både som politiker og voksenperson for at det hele måtte gå så langt at ei 15-årig jente ble nødt å stå fram og ta belastningen med å få fokus på et problem som har ligget helt åpent.

– Jeg er utrolig imponert over jenta som har frontet saken, blant annet i NRK. Samtidig skulle jeg ønske at noen av oss voksne som har sett klasseturer utvikle seg til ambisiøse opplegg med egenandeler og så store dugnadsbidrag at noen melder seg ut, hadde vært de som hadde sagt fra. Lager nye retningslinjerSkoler i Alta har forsøkt å omgå opplæringsloven ved å gjøre klasseturer til foreldrestyrte aktiviteter. Dermed har mange trodd at egenandeler og dugnadskrav kunne stilles fritt. Departementet er imidlertid klar på at turer som organi- seres innenfor skoleåret, og der elevene ikke har permisjon fra skolen, er å betrakte som skole.– I løpet av kort tid skal vi få fram retningslinjer for Alta-skolen som sikrer alle mulighet til å være med på klasseturer. Det er ikke lommeboka som skal bestemme hvem som kan delta, og dugnadsinntekter skal fordeles på alle i klassen uavhengig av hvem som har jobbet inn pengene av foreldre og elever, lover Noodt.

Hvite busser bra

I disse dager reiser elever fra AKG og Tverrelvdalen skole med «Hvite busser» til Polen. Her får elevene et innblikk i hva som skjedde under jødeforfølgelsen og grusomhetene i Auschwitz og Birkenau. Gjennom dyktige guider fortelles historien om nazismen, krigen og konsentrasjonsleirene. – I utgangspunktet har dette vært en foreldrestyrt aktivitet, men det er helt klart at den omfattes av opplæringsloven. Vi har et grundig for- og etterarbeid, og turen vil gi elevene i 10. klasse utrolig mye læring, men også bidra sosialt og til personlig utvikling, forteller rektor ved Tverrelvdalen skole, Janne Cathrin Engseth.

– Er alle elevene med?

– Ja, hele turen er finansiert gjennom dugnad hvor inntektene er fordelt på samtlige deltakere. Det betyr at det ikke er noen egenandel  for turen, som har en kostnadsramme på 120.000 kroner. Tilbakemeldingen fra foreldregruppa viser en fantastisk dugnadsånd hvor elevene som gruppe har levert utrolig bra. Prosjektet har utvilsomt styrket klassesamholdet og også på den måten blitt positivt, mener Engseth.ViddeturenHun innrømmer imidlertid at Tverrelvdalen skole har operert på siden av loven med organiseringen av den tradisjonelle årlige viddeturen for ungdomsskoletrinnene.– Vi har hatt en liten egenandel på 150 til 200 kroner. Den har vært svært lav takket være et dugnadsprosjekt med produksjon og salg av krøkebærsaft. Skolen har i tillegg prioritert støtte til turen innenfor vårt driftsbudsjett. Det må legges til at vi også har gjort det klart at dersom noen har problemer med egenandelen, vil vi finne anonyme løsninger slik at ingen skal være ekskludert på grunn av økonomi, forteller rektoren ved Tverrelvdalen skole.