Flere bekymrede naboer hadde tatt turen til Nordlys hotell tirsdag, de fleste for å uttrykke skepsis mot etablering av asylmottak i Nordlys hotell.

En av dem var Kjell Bjørnæs, som også driver sin klinikk i nabolaget. Han forklarte at det er sterk skepsis blant de nærmeste naboene.

– Det satt en dame i nabolaget på trappa si og var veldig bekymret. Hun gråt. Jeg spurte henne hva som er i veien, og hun sa «jeg har bodd her nesten hele mitt liv, i fred og ro. Nå kommer det noe helt nytt som skal tett inn på oss. Vi naboer er ikke spurt engang, og når vi prøver å uttrykke oss, så kalles vi rasister. Jeg tør ikke å si noe mer, jeg har fått lokk på min mening». Hun turte ikke å uttrykke sin skepsis, forklarer Bjørnæs.

– Jeg synes det er helt feil at du skal dytte sammen masse traumatiserte mennesker som har problemer nok. Du skal sette dem sammen i grupper og ikke ha nattevakt på dette opplegget her. Det høres helt forferdelig ut, sier Bjørnæs.

Høy temperatur

Til tider var det temperatur i debatten. Vidar Torheim fra Hero fikk kjørt seg og sa at han på et tidspunkt følte seg som en «skyteskive». Bjørn-Are Leinan sa rett ut at han var «så forbanna at han ikke kunne sette ord på det».

– Jeg er lynings, var budskapet.

STILTE SPØRSMÅL: Både politikere, lensmann, rådmann og naboer hadde stilt opp for å få informasjon om asylmottaket som etter planen kommer i Bossekop.

Svein Berg (Frp) representerte det største borettslaget i nærheten. Han etterlyste at Hero la penger på bordet for å dekke nattevakt på hotellet, da dette i utgangspunktet ikke ligger inne. Flere lurte også på hvorfor man skal endre strukturen med desentraliserte mottak, som har fungert godt i Alta, og spurte seg om det var økonomiske motiver som lå bak.

Også Roy Håkonsen var skeptisk.

– Vi lurer på hva dette får å si for bomiljøet. Hva er det vi får like rundt hjørnet? Jeg må innrømme at det ikke var dette jeg så for meg for Bossekop, sa Håkonsen.

– Ikke beroliget

Det ble også diskutert rundt både SISA-etablering og moske.

– Jeg er ikke redd for moskeen og SISA. Men jeg er redd for et asylmottak hvor alt er sentrert, og du dytter folk fra forskjellige kulturer sammen. Disse skal klare seg selv. Folk kan jo lese og vet hva som har skjedd i forbindelse med andre asylmottak i Norge, hvor det har vært knivstikking, voldtekt og drap. Folk er redde. Vi er bekymret i området rundt her. Det har ingenting med rasisme å gjøre, å si det er å sette lokk på en diskusjon. Vi er bekymret for bomiljøet, sier Kjell Bjørnæs.

Han var også svært misfornøyd med informasjonen rundt møtet.

– Jeg synes det var så mye feil med møtet som det er mulig å få til. Nabolaget var faktisk ikke invitert. De kaller dette for et folkemøte, det er en vits. Det er helt på trynet og skammelig informasjon, sier Bjørnæs.

Riktignok hadde Hero bestilt annonse hos Altaposten, men grunnet menneskelig svikt kom ikke denne på trykk.

– Dette beklager vi på det sterkeste. Vi har kontaktet Hero for å beklage, og legger oss helt flat, sier markedssjef Yngve Reginiussen i Altaposten.

Frykter segresjon

Flere naboer ga uttrykk for at det vil være fare for at ulike grupper mennesker innenfor forskjellige kulturer og religioner, barker sammen.

– Jeg trodde integrasjon var det viktige når vi har fremmedkulturelle folk som skal være her i nabolaget, men det her er segregering. Her skal man lage blokkdannelse, og dytte sammen forskjellige kulturer inne på et hotell. Vi som er naboer skal bare holde kjeften igjen, fastholder Bjørnæs.

Rådmann Bjørn Atle Hansen redegjorde for kommunens muligheter. Det er på det rene at det må dispenseres fra arealplanen. Dette mente rådmannen at administrasjonen hadde myndighet til å gjøre, men vil likevel forelegge saken for politikerne. Det tror Bjørnæs får liten betydning.

– Dette får vi ikke stoppet. Jeg kjenner politikerne her i Alta godt nok. Vi har et hotell her som ikke burde vært her. De har tatt feil før og kommer til å fortsette å ta feil, er budskapet fra naboen.

Ronny Berg (Frp) har selv vært skeptisk. Han var glad mange delte hans bekymringer.

– Jeg hører at det er veldig mange som har bekymringer, og det skjønner jeg. Selv blir jeg jo beskyldt for å spre fremmedfrykt. Her var det mange kjente personer i Alta som ser bekymringer. Det er ikke fremmedfrykt, sier Berg, som også viste til en rapport fra Norsk institutt for by- og regionsforskning fra 2010 som viser at en desentralisert modell er bedre for integreringen.

Les også: Hero: – Vi har ønsket dette i mange år

UTTRYKTE SKEPSIS: Kjell Bjørnæs og Roy Håkonsen stilte begge spørsmål rundt hva som skal skje med nabolaget når 90 asylsøkere flytter inn på Nordlys hotell i Bossekop.