I JERN: Slik vil det se ut når Natur og Ungdom låser seg fast og danner en lenkegjeng i Kvalsund. Foto: Olav Nicolay Larsson Aga, Natur og Ungdom
NEI! Natur og Ungdom sier blankt nei til gruvedrift og deponi i Repparfjorden. De er villig til å gå til aksjoner for å stoppe planene. Foto: Olav Nicolay Larsson Aga, Natur og Ungdom

Møtet med Landbruks- og matminister Jon Georg Dale i Alta forleden gikk slettes ikke slik Natur og Ungdom hadde håpet.

– Han er en del av en regjering der de har gitt en foreløpig driftstillatelse til kopperdrift og dumping av gruvemasser i sjøen. Vi hadde håpet på å nå inn med budskapet vårt, men det gjorde vi nok ikke, sa Skjoldvær til Altaposten etterpå.

Plan B

Natur og Ungdom tok lørdag turen til Kvalsund, stedet der Nussir ønsker å starte gruvedrift etter kobber.

– Det er viktig å øve. Og dersom det blir nødvendig vil vi ta i bruk sivil ulydighet. 2200 personer har skrevet under på ei liste der de sier seg villig til å bli med. I Førdefjorden stoppet vi arbeidene med tre uker. Da deltok 100 personer fra Natur og Ungdom. Vi er klare til å kjempe mot realisering av gruvedrifta, lover hun.

Galskap

Lederen mener det er galskap å overse reindrifta, som organisasjonen mener presses fra skanse til skanse i et stadig mindre driftsområde i Finnmark.

– Dette hadde vi jo håpet på forståelse for hos Landbruks- og matministeren. Han er fersk og har nok ikke hatt mulighet til å sette seg grundig nok inn i saken enda. Men vi håper han på sikt kan ta en fornuftig standpunkt og snakke reindriftas sak. Dette er snakk om matproduksjon og det må matministeren ha en klar mening om, påpeker Ingrid Skjoldvær.

De mener ikke bare reindrifta vil få problemer dersom gruvedrifta starter og Nussir får lov til å bruke fjorden som deponi.

– Repparfjorden er en nasjonal laksefjord og i tillegg full av fjordtorsk. Gruvemassene er full av tungmetaller. Vi forstår ikke hvorfor man må sjanse slik med fiskebestandene som er så sårbar, bemerker hun.

Lørdag trente organisasjonen på å sitte i lenker, holde bannere og hvordan de skal takle å bli båret bort av politi.