I sin nyeste bok «Gull, gråstein og grums. Med lov skal land øydast» tar forfatter Svein Lund for seg hvordan gruver med forskjellige driftsmetoder påvirker miljøet. Han beskriver gruvene som arbeidsplass, gir en oversikt over det norske lovverket for mineralutvinning og presenterer næringas aktører her i landet.

Kun ti interesserte møtte opp på boklanseringen på Alta bibliotek torsdag kveld, deriblant bare én politiker, Frode Lindal fra Miljøpartiet De Grønne. Til gjengjeld var det ikke hvem som helst som benket seg foran forfatteren fra Kautokeino. Tore Bongo og Inger Gunderson, begge aktive altaaksjonister for 35-38 år siden, lyttet interessert til Lund. Det samme gjorde tre ungdommer fra Natur og Ungdom.

KUNNSKAPSRIK OG KRITISK: Svein Lund lanserte torsdag kveld bind to i sin serie «Gull, gråstein og grums», om gruveindustrien i Norge. Foto: Bernhard Hienerwadel

Bind to går ikke fullt så mye inn på Nussir og sjødeponiet i Repparfjord som bind en. Men spørsmål fra publikum og media rettet seg likevel mest mot den aktuelle situasjonen i Repparfjorden, ettersom Miljødirektoratet for drøyt to måneder siden ga selskapet Nussir ASA utslippstillatelse for deponering av overskuddsmasse i Repparfjorden.

– Slik jeg ser det, har Miljødirektoratet hatt ulike alternativ. Direktoratet har åpenbart valgt konfrontasjon. Det håper jeg inderlig at Natur og Ungdom gir dem, sa en åpent kritisk Svein Lund og smilte mot ungdommene fra miljøorganisasjonen. Og ungdommene smilte kampklart tilbake.

Veteranene gjorde inntrykk

– I Natur og Ungdom er vi jo som regel i lag med folk på vår egen alder. Å få faglig påfyll og ikke minst publikumsreaksjoner fra godt voksne folk, var skikkelig inspirerende, sier Hanna Marie Hatlen, Eirik Lyng og Tina Eline Kristensen til Altaposten. Alle har styreverv i Natur og Ungdom, enten i lokallaget, eller på fylkesnivå. Og alle er klare til fortsatt kamp mot gruvedrift i Kvalsund og sjødeponi i Repparfjorden.

– Ekstra inspirerende var det å høre folk som for mange år siden aksjonerte mot utbyggingen av Altaelva og brukte sivil ulydighet i sin motstandskamp, sier Hanna Marie Hatlen, 2. nestleder i Finnmark Natur og Ungdom.

– Vi førte en redelig kamp uten hat eller hets, sier Inger Gunderson til ungdommene. Gunderson ble bøtelagt for sivil ulydighet i Stilla.

– Så utrolig bra gjort av dere. Man må si tydelig fra når det gjeldende lovverket på et område åpenbart er for svakt, svarer Tina Eline Kristensen, fylkesstyremedlem i Finnmark Natur og Ungdom, og får støtte fra Gunderson.

Avviser sjø- og landdeponi

I sitt lanseringsforedrag påsto Svein Lund at verdens mineralressurser er svært begrenset, og han argumenterte for mer holdbare produkter og gjenvinning av metaller, istedenfor å tømme verdens gruver i rekordtempo.

– Du er åpenbart mot sjødeponi i Repparfjorden. Kunne du akseptere utvinning av kobber i Kvalsund dersom det hadde blitt deponering av gruveavfallet på land?

– Nei. Et landdeponi er ikke noe alternativ, blant annet vil den skade reindrifta meget alvorlig. Men Nussir ASA har i sine egne, tidlige konsekvensanalyser også nevnt andre alternativer enn land- og sjødeponi, deriblant betongproduksjon. Dessverre har Nussir aldri trengt å jobbe videre med disse alternativene, simpelthen fordi staten aldri har krevd det. Det er det som er galt med det norske lovverket. Prinsippet om at forurenser betaler, gjelder nesten overalt i det norske samfunnet, bare ikke for gruveindustrien, sier Lund.

– Er du mot utvinning av kobber og gruvedrift uansett?

– Nei. Kobber trenger vi definitivt – i motsetning til for eksempel gull. Der er jeg veldig restriktiv. Dersom kobbergruva i Kvalsund blir så lite synlig som mulig, så skånsomt som mulig overfor reindrifta, uten avgang av gruveavfall til sjø eller land, og dersom Nussir ASA blir forpliktet til å rydde opp etter seg maksimalt når driftsperioden en dag er slutt, mener jeg at saken hadde vært en helt annen, sier forfatter Svein Lund fra Kautokeino.

Administrerende direktør i Nussir ASA, Øystein Rushfeldt, var personlig invitert til boklanseringen, men meldte avbud grunnet vinterferie.