Leder i Alta Bondelag, Jørn Suhr, er klar på at kommunestyrevedtaket 2. februar ikke var et endelig farvel til veien. Til tross for minimal slagkraft i kommunestyret, lyktes bondelaget med sitt hovedmål; utsette realiseringen av avlastningsveien.

– Jeg skal ikke hevde at vi fikk hjelp fra høyere makter, men jeg har en takk til MDG og Miriam Akkouche med i aftenbønnen. Jeg er virkelig imponert over hvor rakrygget hun har møtt et enormt press og påstandene om at avlastningsveien er eneste redning for fortsatt vekst og utvikling i Alta. Hun har stått for en alternativ politikk som nå har resultert i en omkamp om en arealplanen – en plan som er katastrofal for framtidig matproduksjon i Alta, klargjør Suhr.

– De unges dag

Da kommunestyret  sa nei på prinsipiell basis til å akseptere medfinansiering av en ny Alta-pakke/avlastningsveien, var det jubel å høre blant rautingen på bruket til Suhr på Aronnes.

– For meg og oss bønder var ikke vedtaket et spørsmål om ja eller nei til bompenger. At jeg og alle andre slipper å betale bompenger var langt fra det viktigste. Nå er veien som ville legge beslag på store areal med svært god landbruksjord, i realiteten lagt på is. Den blir neppe realisert på flere tiår. Veien har vært sentral i arealplanen som ble vedtatt  i 2011. Det er en arealplan som legger beslag på 2.500 dekar dyrkbar jord, forklarer bondelagslederen og fortsetter:

– Flertallet, sikret av Miriam Akkouche og MDG, har i realiteten forkastet arealplanen. Nå starter omkampen, og den unge generasjon politikere som verdsetter og sikrer lokal matproduksjon kan bygge byen på nye premisser. Om 20 eller 30 år, når mat er et knapphetsgode, vil Alta være godt rustet med egenprodusert mat. Da vil de som gikk i bresjen for den nye måten å bygge byen på, være de virkelige helter.

Ikke alene

Jørn Suhr har sine private helter. Han peker på MDG og Akkouche som nøkkelen til omkampen om arealplanen som nå er tillyst. Suhr understreker samtidig at Akkouche og MDG ikke alene kjemper dette slaget. Han trekker også fram Høyres gruppeleder Marianne Haukland, som i planutvalget har tatt til ordet for en ny arealplan der boligbygging bør skje i sentrum og er villig til å vurdere på nytt boligområder som Skoddevarre. Også Suhrs eget  parti, Senterpartiet, mener han har vært viktig i kampen for jordvernet.

– Jeg tolker det også som positivt at Kjetil Kristensen i Ap i et leserinnlegg sier at vi ikke har kontroll på de utfordringer vi står overfor om 20 eller 30 år. Det tror jeg betyr at Ap er usikker på om vi er i ferd med å bygge ned for mye landbruksjord. Det blir spennende å se hvordan dette slår ut i omkampen rundt arealplanen.

– Har bondelaget dialog med Ap?

– Vi ønsker å snakke med alle, og har også avtalt et møte i nær framtid med Ap-lederne, bekrefter lederen i bondelaget.

Aktiv i spillet

Suhr bekrefter samtidig at han og bondelaget tok aktivt del i beslutningsprosessen for å få stoppet avlastningsveien.  Analysen var at MDG og Miriam Akkouche ville avgjøre det taktiske spillet.

– Fram mot kommunestyret hadde vi hyppige møter med MDG. De responderte positivt, men vi var aldri sikker på at de ville makte å stå i mot presset som ville komme. Det gjorde MDG, men det er et skår i gleden; vi fikk ikke et vedtak som sier at det ikke er behov for avlastningsveien for at byen skal bygges i høyden i sentrum.

Nei til Skoddevarre

Bondelagslederen er ikke redd for et lite mindretall som jobber for å stoppe realiseringen av avlasltningsveien har blokkert for en framtidig vekst og utvikling, slik det hevdes.

– Vi deler ikke svartmalingen om at Alta vil stagnere uten avlastningsveien. Uansett hvor mange som hevder dette, blir det ingen sannhet. Alta kan fortsatt vokse, men i høyden og sentralt. Jeg tror vi ser starten på en sterk satsting på landbruket og matproduksjon, og sammen med en fornuftig bruk av arealene til blant annet boligbygging og annet, vil vi byen vokse, men på en grønn måte..

– Dere er mot veien som kan utløse nye boligområder. Er dere mot boligbygging i randsone og nærområde?

– Nei, vi vil ha en balansert utbygging. Fra landbrukshold ga vi i arealplanarbeidet grønt lys for å frigi landbruksjord, men etter en vurdering av at jordsmonnet er tynt, og at vi må prioritere vern av de beste områdene. Skoddevarre er et felt helt etter vår oppfatning, men så lenge avlastningsveien må realiseres for å utløse feltet, er vi mot. Rett og slett fordi det beslaglegger for mye dyrkbart areal. Nå må vi konsentrere oss om å bygge i høyden og i sentrum, er den klare hilsen fra bondelaget og Jørn Suhr til Altas befolkning.