Det kom fram da Stortingets helse- og omsorgskomité holdt høring torsdag.

Venstre har foreslått at titlene jordmor og helsesøster byttes ut med en kjønnsnøytral beskrivelse. Det vil blant annet gjøre det mer attraktivt for menn å søke seg til yrkene, mener partiet.

– Konservativt

Norsk Sykepleierforbund og Jordmorforbundet vil beholde tittelen jordmor. Begrepet handler ikke om den som tar imot barnet, men om den som føder.

– Ikke bare er dette et godt norsk begrep, men et begrep som også brukes internasjonalt, sa nestleder Solveig Kopperstad Bratseth i Norsk Sykepleierforbund. Hun viste til tilsvarende titler på engelsk, islandsk og fransk.

Kan dette virke litt konservativt i 2016? bemerket Arbeiderpartiets Freddy de Ruiter. Han lurte på om tittelen har sammenheng med at jordmor er yrkesvalg for svært få menn.

– Jeg tror ikke det er navnet i seg selv, men særegenheten i selve faget, svarte landsstyremedlem i Jordmorforbundet, Trude T Fostervold.

Handler ikke bare om menn

Mens jordmødrene gjerne vil beholde sin tittel, vil helsesøstrene diskutere saken. Landsgruppa for helsesøstre setter ned et utvalg.

– Vi vil diskutere om det i tittelen skal komme tydelig fram at dette er en sykepleier med videreutdanning eller om vi skal finne på noe helt nytt, sier leder Sofie Waldum-Grevbo til NTB.

Spørsmålet om kjønnsnøytral stillingsbeskrivelse har kommet opp med jevne mellomrom i en årrekke, men ikke fått tilslutning. Waldum-Grevbo mener det nå har funnet sted et stemningsskifte.

– Det er ikke bare for å tiltrekke flere menn til yrket. Det handler om ønskene til yrkesgruppa selv, sier hun. Spørsmålet kommer trolig opp på neste generalforsamling høsten 2017.

Fem menn

Det har kommet signaler fra studenter og sykepleiere om at yrkestittelen oppleves som en begrensning for noen, ifølge Waldum-Grevbo.

I de siste par årene har spørsmål om helsesøster på skolene fått mer plass i offentlig debatt, og det kan bidra til at flere menn finner yrket spennende, tror hun.

Landsgruppa for helsesøstre organiserer 3.400 helsesøstre, og blant disse er det fem menn. (©NTB)