Altaposten fortalte torsdag at dersom noen får hjertestans på natt i Alta, finnes det ikke noe system for tilstedeværende lege på vakt på helsesenteret, men kun lege på hjemmevakt. Ambulansepersonell må da vurdere om de først skal hente lege eller kjøre direkte til den som har fått hjertestans. Det mente Frp at Alta kommunen ikke kan leve med, og tok saken opp i mandagens møte i hovedutvalget for helse og sosial. Her fikk de full støtte i hovedutvalget.

– Vi kom raskt fram til en omforent forslag hvor målet er å finne en løsning. Forslaget gjør at vi får en ny behandling av saken i hovedutvalg før den legges fram for kommunestyret til avgjørelse, sier leder i hovedutvalget for helse- og sosial, Kristin Jensen (Ap).

Setter dagsorden

Det var Frp-representantene Bengt Rune Strifeldt og Svein Berg som satte fram forslaget, som ble meldt allerede fredag gjennom Altaposten.

– Jeg vil ikke kalle det et omforent forslag. Det var Frp som hadde utarbeidet forslaget, men vi er selvsagt veldig godt fornøyd med at posisjonspartiene støttet det. Det gjør at vi nå tror at vi skal få saken grundig belyst og få en helhetlig vurdering fra administrasjonen. Målet er selvsagt en best mulig akuttberedskap på legevakta, sier Strifeldt, som samtidig noterer seg at posisjonen er opptatt av samarbeid selv om det er opposisjonen som setter den politiske dagsorden.

Her er vedtaket som hovedtutvalget sluttet opp om:

«Hovedutvalget ber administrasjonen utarbeide en sak som belyser dagens ordning med hjemmevakt, kostnader tilknyttet fast ordning med tilstedeværende lege på natt og om det er behov for økt stillingshjemler for en slik ordning.

Hovedutvalget ber om at saken legges frem for hovedutvalget til neste hovedutvalgsmøte slik at den kan sluttbehandles i kommunestyret 19. april»