Mandag ettermiddag skrev lokalavisa i Hammerfest, Hammerfestingen, historie. Denne uka prøver nemlig redaktør Caroline Greiner og hennes mannskap seg med to utgivelser, det dobbelte av «normalen»:

– Vi kjørte en spørreundersøkelse i høst. Denne viste at et overveldende flertall ønsket at vi kom ut flere ganger i uka. Folk i Hammerfest vil ha en mer aktuell lokalavis, sier Greiner til Altaposten.

Lever i beste velgående

Gjennom spaltene til Finnmark Dagblad har det vært tegnet et grimt bilde av en lokalavis i krise. Greiner påpeker at den økte frekvensen som Hammerfestingen nå prøver seg på i seg selv er et bevis på at det ikke står så ille til som deres konkurrent hevder:

– Dette blir en prøvestein for oss, vi sjekker ut kapasiteten vår og vil parallelt med dette vurdere den økonomiske effekten. Med forbehold, da jeg ikke har fått den siste kvartalsrapporten, så har vi snudd en negativ trend vi var inne i. Vi hadde et underskudd i mars som praktisk talt var borte i september. Nå føler vi at vi har økonomiske muskler til å også satse, sier hun, og slår dermed beina under eventuelle seiglivede rykter om at avisa var «dødsdømt», slik det kunne virke på enkelte av medieoppslagene.

Artig å være først

Den vesle avisa har ledet an i nyhetsbildet i Hammerfest ved flere anledninger. Sist da avisa var først ut og skapte nasjonale overskrifter ved omtalen av landets eneste kirkeasylanter; to syriske familier som søkte tilflukt i Rypefjord kirke.

– Hva tenker du om at dere klarer å være først, og å sette dagsorden også for andre medier?

– Det synes vi jo er knall. Men det er samtidig ikke overraskende. Vi har kjempeflinke folk, både blant journalister og i markedsavdelingen, flere med et fantastisk kildenettverk også. Videre så ser vi at vi har en veldig støtte i befolkningen i Hammerfest. Vi får inn tips, og ser at folk i stadig større grad velger å komme til oss med tipsene sine, sier Greiner.

– Hva kommer det av?

Greiner tygger på spørsmålet.

– Det er nok en kombinasjon av flere ting. Jeg tror folk er begynt å skjønne at vi er kommet for å bli, etter fem år i drift. Folk er begynt å føle at vi er en avis for Hammerfest. Det er nok flere årsaker, men jeg tror disse er blant de viktigste, sier hun.

Viktig milepæl

– Selv om denne utgaven er en prøvestein, kan vi si at det er en milepæl for dere også?

– Absolutt! Vi går jo litt motstrøms også, med at vi er en papiravis som bestemmer seg for å prøve å utvide. Vi har veldig lyst til å komme ut to ganger i uka, om vi får det til avhenger av responsen fra publikum – både lesere og annonsører.

– Men nettavis blir det ikke?

– Vi vil være veldig varsomme med å gå på nett. Vi er litt retro av oss, og holder oss til papiret. Og så ser vi jo at folk vil ha lokalavisa på papir, avslutter Greiner.