Ved siden av å høste penger av steinavfallet, fins det to andre fordeler ved å utnytte skrotstein og mask etter skiferproduksjonen i Alta:

– Vi får ryddet opp i bruddene og i naturen, og samtidig får vi avdekket ubrukte skiferfelter, sier daglig leder Willy-Einar Hågensen og styreleder John Vegar Holten.

Tenke nytt

På fredagens lunsjmøte ga ordfører Monica Nielsen uttrykk for stolthet over næringens evne til å tenke nytt, og så fram til at nybruken av altaskifer kan bli en realitet. Altaposten har tidligere meldt at det er gjort tester av altaskiferens egenskaper til veiformål, og så langt ser det positivt ut.

Er nøysomme

Skiferdriveren er ingen ødeland når det kommer til råstoff, likevel blir det voldsomme mengder rask til overs. Det er større blokker av lav kvalitet, skjevt uværsfjell, stein med brune flekker, kvartsstriper, smeller og slikt, og så er det den eventyrlige mengden mask til overs fra produksjonen, bittesmå biter som egner seg perfekt til videre knusing.

– Mengden er på flere millioner tonn, og det kan driftes i mange, mange år på denne ressursen, som tidligere har blitt betraktet som avfall. Dette er store verdier, som kan brukes til veiformål og som skifersingel i private oppkjørsler, sier ledelsen i Alta Skiferbrudd SA.