Sametinget hevder statsbudsjettet er det svakeste for samene siden fornorskningsperioden, og har rapportert det inn for FN. FNs komité for rasediskriminering ber nå Norge om forklaring.

Et pennestrøk

– Nedleggelsen av den sørsamiske skolen i Midt-Norge ble gjort med et pennestrøk. Sørsamisk er et rødlistet språk av UNESCO, sier sametingspresidenten Aili Keskitalo til Dagsavisen.

Sametinget mener statsbudsjettet for 2016 i realiteten innebærer et kutt i bevilgningen til samiske formål på 3,4 prosent.

Rettshjelp og Riddu Riddu

Blant annet blir rettshjelpskontoret for Indre Finnmark stengt, melder NTB, og den anerkjente urfolksfestivalen Riddu Riddu har mistet sin knutepunktstatus.

Budsjettet er rapportert inn til FNs komité for rasediskriminering, som har bedt om en forklaring fra norske myndigheter. Keskitalo sier til avisen at budsjettprioriteringer aldri har blitt rapportert og kritisert av FN på denne måten tidligere.

God dialog

Rett før jul protesterte sørsamer og sametingsrepresentanter foran Stortinget for første gang siden Alta-utbyggingen.

– Regjeringen har etter et forslag fra Sametinget nedsatt et utvalg som skal se på lovverk, tiltak og ordninger for de samiske språkene i Norge, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H)

– Vi konsulterer med Sametinget, og mitt inntrykk er at dialogen i all hovedsak er god, sier han.