– Vi ble fjernet av politiet. De bar oss inn i en buss som kjørte til politistasjonen i Florø. Vi ble holdt i fire timer og fikk bot på ti tusen kroner hver, forteller Kronstad-jenta på telefon fra bygda Vevring i Sogn og fjordane. Hun har erkjent ingen straffeskyld, og sier de ble greit behandlet av politiet.

– Det er ikke politiet vi aksjonerer mot, men gruveselskapet Nordic Mining og deres planlagte gruve her i Vevring, sier hun, og bekrefter at også maskinkjørerne tedde seg høvisk. De er leid inn fra Finland og er mest forvirret over det som skjer, sier hun.

Sperret veien

Det var tirsdag at Opgård Andersen ble båret vekk, sammen med 13 andre i aksjonen i regi av Natur og Ungdom. Onsdag ble seks nye aksjonister satt inn på toppen av Engebøfjellet, hvor de lenket seg til maskiner og sperret anleggsveien. De var utrustet til å sitte hele natten, får vi vite.

Opgård Andersen bekrefter at hennes bekymring for sjødeponi av gruveavfall ble vekket under aksjonene mot gruveselskapet Nussir i Repparfjord. Saken i Førdefjorden ligner veldig, med et miljødirektorat som gir utslippstillatelse på tross av både miljøfaglige og samiskfaglige råd.

Miljøkriminalitet

– Vi ble forresten pålagt oppholds- og ferdselsforbud i området. Det betyr at hvis vi drar opp på nytt, så vil det kunne gi enda strengere reaksjoner, sier Karianne, som sier hun neppe lar seg stoppe av den grunn. Hvor lenge de holder på er en avgjørelse aksjonistene tar i fellesskap, sier Opgård Andersen, som til daglig jobber som økonomi- og administrajonssjef i Natur og Ungdom.

Gruveselskapet Nordic Mining fått tillatelse til å utvinne mineralet rutil. Avfallet skal dumpes rett i Førdefjorden, en nasjonal laksefjord. Havforskningsinstituttet har frarådet prosjektet på det sterkeste. Leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær, sier at aksjonistenes lovbrudd er ingen ting sammenlignet med den organiserte miljøkriminaliteten prosjektet utgjør.

– Vi kan ikke sitte på sidelinjen og se på at den rene Førdefjorden blir gjort om til en søppeldynge for kjeltringene i gruveindustrien, sier Skjoldvær.