Det er Venstre, partiet som samarbeidet tett med Ap i siste halvdel av forrige kommunestyreperiode men som havnet på andre siden av det politiske skillet i Alta, som nå tar et oppgjør med Alta Arbeiderparti.

– Ap har brukt de første månedene av sin regjeringstid til å krisemaksimere Altas vekstmulighet, blant annet i forhold til oppdrett og bompenger. Samtidig varsler Ap en kursendring, men vet de selv hvor de er og hvor de skal? spør leder i Alta Venstre, Raymond Londal.

Preget parti

Venstre-lederen medgir at det er spesielt at han og Venstre retter det politiske skytset mot Ap. Men han mener at det er viktig å få avklart hvor kommunens største parti vil ta Alta kommune.

– Alta Ap gjorde tidenes dårligste valg i 2011 og tidenes nest dårligste valg i 2015. Poenget er ikke valgresultatet, men at Alta Ap ikke lenger har et stort flertall av befolkningen i ryggen. Syv av ti støttet ikke Arbeiderpartiets valgprogram. Selv om Ap har fått hånda på ordfører-rattet, betyr det ikke at alle – sånn helt uten videre – er enig i veien videre. Det må Ap snart ta inn over seg og respektere. Da må partiet åpne for dialog og debatt rundt alternativer og prioriteringer, er oppfordringen til Londal.

Vekst og utvikling

Det er spesielt i perspektivet vekst og utvikling Venstre nå etterlyser et mer tydelig og edruelig parti. Ordfører Monica Nielsen skal, slik Venstre ser det, styre en av Norges mest innovative og spennende byer.

– Det har Alta vært lenge og det vil vi fortsette å være. Vi har passert 20.000 innbyggere, det bygges over alt, og de neste årene skal det bygges for ytterligere flere milliarder. Politikk er viktig, men det meste av Altas positive utvikling har næringslivet, frivilligheten og folk selv stått for, peker Venstre-lederen på og drar fram saken om bompenger:

– Debatten rundt bompengene er et godt eksempel på at Ap ikke vet hvor de er eller vil. Partiet vedtok på et medlemsmøte nei til bompenger og fortalte alle velgerne dette i valgkampen. Fremtredende Ap-politikere som Ole Steinar Østlyngen og Kjetil Kristensen argumenterer nå aktivt mot løftet partiet gav sine velgere, mens resten av partiet sitter stille og ser hva som skjer, inkludert ordfører Monica Nielsen. I dag er det 30 av kommunestyrets 35 representanter som lovet velgerne nei til bompenger. Endres dette til et flertall, mener jeg vi bør gjennomføre en rådgivende folkeavstemning så folk kan si sin mening.

Lukkede anlegg

Fra Venstre etterlyses det gode prosesser i viktig saker. I stedet hevder Londal at Ap kun er opptatt hvor ille det kommer til å bli: Utvikling vil stoppe, arbeidsplasser forsvinner, tapte inntekter, dårlig kommuneøkonomi.

– Siden dette er ille, må vi alle ifølge Ap-toppene støtte ja til bompenger, ja til mer oppdrettsfisk i fjorden, ja til å legge ned skoler. I stedet for å krisemaksimere må vi se på mulighetene til å finne alternativ til bompenger, stille spørsmål hvordan vi kan redde villaksen og Altaelva med å styre oppdrettsnæringen mot lukkede anlegg og bygge videre på den skolestrukturen som har vist seg å være svært vellykket, klargjør Raymond Londal.

Skyter bredt

Ordfører Monica Nielsen registrerer at Venstre har valgt å skyte med stor spredning, men mener partiet likevel ikke klarer å treffe blink.

– Det er helt riktig at Alta Ap ikke har bestemt kursen i flere av sakene som nevnes, blant annet bompenger og havbruksfond. Dette nettopp av hensyn til å få fram mest mulig fakta og medvirkning, både internt og eksternt. Det Venstre og alle andre skal være helt trygg på er at vi som nå styrer Alta kommunevil lytte til næringsliv og andre når de gir råd om hva som skal til for å skaffe vekst og utvikling i Alta. For oss er det helt klart et mål om å være en aktiv tilrettelegger for utvikling, sier ordføreren i en kommentar.