Det var i august i år at eierne til den seks år gamle bulldogen Carla tok med seg kjæledeggen til dyrlegen på Elvebakken, Allvet dyresykehus. Hunden hadde store smerter og det ble konstatert akutt livmorbetennelse.

– Vi fikk beskjed om at de kunne operere henne, men at det ville koste 15.000 og det måtte vi betale på forskudd. Dette ble umulig for oss. Vi hadde ikke 15.000 på stående fot og vi klarte ikke å skaffe det heller. Dette var på en søndag. Vi ringte rundt til kjentfolk, men ingen kunne hjelpe, sier en av eierne til Altaposten.

Døde om kvelden

Dette resulterte i at paret tok hunden med seg og forsøkte å få hjelp hos Alta dyreklinikk på Thomasbakken.

– Her var veterinæren veldig forståelselsfull og sa at han gjerne kunne operert hunden uten å få forskuddsbetaling, men at han ikke ville gjøre det fordi sykdommen var kommet så langt og Carla var så dårlig på det tidspunktet. Han ga henne derfor en antibiotikasprøyte mot betennelsen, sier hundeeieren.

Han og samboeren tok med seg hunden hjem, men tilstanden ble ikke bedre, tvert imot.

– På kvelden døde hun. Det var helt forferdelig. Hun hadde smerter og kramper da hun døde, sier mannen som forteller om stor sorg både hos seg selv og samboeren.

– Dama mi gråt i ei uke etterpå, sier han.

Kunne avlive

Paret mener dyrlegene på Elvebakken burde ha operert Carla.

– Vi ville selvsagt betalt for operasjonen, men å stille med penger på så kort varsel var ikke mulig for oss. Det som er det merkelige er at dyrlegen tilbød seg å avlive hunden, mot faktura. Da kunne de plutselig sende regning, sier mannen.

– Jeg trodde dyrleger var opptatt av å berge liv, ikke å ta liv, sier han.

Må få betalt

Hos Allvet dyresykehus på Elvebakken forklarer veterinær Hanne T. Haugan på generelt grunnlag at folk som ikke har råd til å betale for behandling kan ta i bruk Ressursbank.

– Dersom de er kunder hos Ressursbank kan vi operere på stedet, men dersom de heller ikke er funnet kredittverdige hos Ressursbank, kan ikke vi operere eller tilby utvidet behandling til dyrene, fordi det da er stor fare for at det er vi som blir sittende igjen med regningen, sier Haugan, som påpeker at det er et ganske utbredt problem blant dyrleger at folk ikke klarer å gjøre opp for seg.

Etisk plikt

Hun sier at de utstyrsmessige kostnadene ligger på 10.000 kroner ved en operasjon som koster eksempelvis 15.000 kroner. Veterinærtjenester er i tillegg momsbelagte.

– Dermed kan ikke klinikken påta seg å operere uten å få betalt for det. Når det gjelder tilbud om avlivning, så har vi etisk plikt til å hjelpe dyr som lider, og derfor tilbyr vi den tjenesten til alvorlig syke dyr som et minimum for at dyrene ikke skal måtte lide unødvendig når eier ikke har økonomi til annen behandling, sier hun.

Daglig leder ved klinikken, veterinær Tone C Jørgensen, sier at dyreeiere generelt sett har det økonomiske ansvaret for å kunne gi sine kjæledyr den medisinske hjelpen de trenger, og at det er en av hovedårsakene til at man anbefaler alle dyreeiere å ordne veterinærforsikring. Kostnaden på avlivning av hund varierer fra rundt 850 til 1050 kroner etter vektklasse.

– Dersom eier selv ikke ønsker ta hånd om kroppen til dyret etterpå vil det påløpe kostnader for kremering ved eksternt krematorium, sier lederen ved klinikken.

Tar risken

Kjell Korbi ved Alta dyreklinikk på Thomasbakken sier at de noen ganger gjør operasjoner før regningen er gjort opp, selv om det er en risiko.

– Det hender at vi ikke er klar over at folk ikke har penger før etter en operasjon. Så alle veterinærer har nok en del utestående. Men i prinsippet må vi kunne ta betalt på forhånd. Ellers risikerer vi å måtte legge ned, sier Korbi.