Via nettportalen varsom.no fremgår det at det er betydelig fare for snøskred i Alta-regionen (som innbefatter Loppa og Alta kommune) akkurat nå. Faregraden for regionen er satt til en treer. Naboregionen Kåfjord (innbefatter Kvænangen, Skjervøy og Kåfjord) er markert med faregrad fire.

– Det er stor snøskredfare nå. Så sesongen er virkelig i gang, sier skredekspert Bjørn Michaelsen, som er en av de mange som bidrar med sin kunnskap til å holde nettportalen varsom.no oppdatert.

– Gi det tid

Den siste tids store snøfall oppå et underlag som ikke har fått sette seg er det som fører til at skredfaren over de siste dagene har økt betraktelig i Vest-Finnmark og Nord-Troms.

SKUMLE SAKER: Skredekspertene har begynt å skru på varsellampene, hva angår skredfaren i Vest-Finnmark og Nord-Troms. Foto: Skjermdump, varsom.no

– Det viktigste nå er at folk gir snøen tid til å stabilisere seg. Jeg var selv og gikk på ski i går, opp forbi Leirbotn. Her hørte jeg noen som var ute og kjørte med scooter, så det er nok på langt nær alle som klarer å vente de dagene som trengs for at snøen setter seg. Men det er faktisk utrolig viktig. Veldig mange skredulykker skjer i slikt vær, akkurat slik det er nå. Eventuelt på den første godværsdagen etter. Om folk klarer å holde seg litt i skinnet, så vil mange ulykker være unngått, sier Michaelsen.

Farlig

Selv sier han at han ville vært «meget forsiktig» ute i terrenget nå.

– Jeg ville i alle fall ikke kjørt i terreng som er brattere enn 30 grader. Det er rett og slett farlig, dette også fordi man kjører «som man alltid har gjort» i områder man tror man kjenner. Men snøen som er kommet nå vet vi ingenting om før alt har satt seg, sier han.

Interne variasjoner

I region Kåfjord er skredfaren som nevnt satt enda høyere, her er fireren tatt fram. Det gir folk som ferdes i vestfylket ekstra grunn til å være forsiktig:

– Vi grenser til Kåfjord, og jeg kan tenke meg at skredfaren i vestre deler av Vest-Finnmark trolig er nærmere 4 enn 3. Innenfor et stort geografisk område vil det for ordens skyld alltid være variasjoner. I Alta er det nok områder nå med faregrad 4, andre områder har kanskje en mye lavere fare for at skred skal skje, slik vil det alltid være, sier han.

– Uansett handler det om å være forsiktig. Ta det rolig, vent noen dager – selv om det er fristende å begi seg ut for å boltre seg i all snøen som er kommet nå, sier Michaelsen, som avslutningsvis oppfordrer enda flere til å ta i bruk skredportalen varsom.no.