De blågrønne politikerne har ikke glemt konstitueringen og gjør nå sitt ytterste for å hindre Nilsen ledervervet. I formannskapet var det flertall for en slik løsning, men i kommunestyret kan habilitet gjøre at flertallet fordunster.

– Dette fortjener kun en betegnelse; mobbing av en medpolitiker. Jeg vil på det sterkeste anmode Ronny Berg, som framstår som leder for opposisjonen og som jeg har tiltro til vil opptre  voksent, å medvirke til at mobbingen av Ellinor Nilsen opphører straks. Dette kan ikke fortsette, sier nestoren i SV, Otto Erik Aas.

– Ren hevn

Hans reaksjon kommer etter at opposisjonspartiene Høyre, Sp, Frp, Venstre og Kp valgte å sette fram en mindretallsanke etter valget av representanter og ny styreleder til den heleide kommunale stiftelsen, «Stiftelsen Utleieboliger». Styremedlemmene ble valgt enstemmig, mens valg av leder ble gjort med posisjonens seks mot opposisjonens fem stemmer. Ut fra vedtaket blir Ellinor Nilsen leder, men mindretallsanken kan gjør at sjansene for at flertallet skifter i kommunestyret er stort.

– Det er uverdig, det handler ikke om realpolitikk, men en ren hevn fordi Ellinor skiftet side etter valget, mener varaordfører Anita Håkegård Pedersen (SV).

Mistillit

INGEN HEVN: Ronny Berg avviser at mindretallsanken er noen form for mobbing av Ellinor Nilsen. Foto: Jarle Mjøen

Opposisjonsleder Ronny Berg (Frp) avviser at opposisjonen driver et skittent spill og er ute på hevntokt.

– Det er snart blitt sånn at det nesten ikke er eneste sak med politisk uenighet at ikke mobbekortet trekkes fram. Saken er så enkel, at etter det som skjedde under konstitueringen, har vi ikke tillit til Ellinor. Stiftelsen er viktig for Alta kommune, og da bør styrelederen  ha stor tillit. Det kan vel ikke overraske noen, heller ikke Ellinor, at det ville bli bråk rundt styrelederposisjonen, som slik vi forstår det, har vært en viktig årsak til at hun meldte overgang til andre siden, påpeker Ronny Berg.

Det har vært gjort koblinger mellom styrelederposisjonen og «Judas sølvpenger», noe Otto Aas både synes er usmakelig og et udiskutabelt tegn på at det ikke finnes grenser for mobbingen og hetsen den tidligere Frp-politikeren utsettes for.

– Jeg tror alle forstår at avgjørelsen etter valget var svært vanskelig og samvittighetsbegrunnet for Ellinor. Hun har ikke fått noen posisjoner å snakke om, men har ønsket å ha styrelederposisjonen i stiftelsen for å kunne jobbe med det hun brenner for mer enn noe annet i politikken; verdige forhold for tidligere og nåværende rusmisbrukere. Det vil altså  opposisjonspolitikerne spenne ben for med et intrikat spill, slår Aas fast og får full støtte for vurderingen hos varaordføreren. Styrelederposisjonen gir 30.000 kroner per år.

Flertallet skifter

Spillet består i en mindretallsanke fra formannskapet der Nilsen ikke deltok. Når saken kommer til kommunestyret må hennes habilitet avgjøres. Det kan bety at hun må fratre, og at Frp stiller med vara i hennes sted. Dermed er opposisjonspartiene i flertall 18-17 og kan blokkere for Nilsen som styreleder når saken tas til votering.

– I utgangspunktet er ikke politikere inhabile ved valg, men i denne saken snakker vi om særlige forhold. Vi er fem parti som stod sammen om mindretallsanken, men har ikke diskutert hva vi gjør i kommunestyret 14.  desember. Skal vi innsette en annen styreleder, krever det at alle fem partier står sammen, og det er det for tidlig å konkludere rundt, påpeker Ronny Berg.

– Er du enig i at styrelederposisjonen ikke er noe «fett bein» for Ellinor, og at hun har vært en god talskvinne for Frp i saker knyttet til rusomsorg?

– Ingen skal ta fra Ellinor et brennende engasjement for rusomsorgen, men det kan være grunn til å stille spørsmål hva hun har oppnådd i løpet av åtte år i  politikken. Om styrelederstillingen er attraktiv? Kanskje ikke i kroner og øre, men for Ellinor kan det synes som at den har vært så viktig, at det var verdt å bryte med velgerne som hadde stemt henne inn.

– Føler meg forfulgt

Ellinor Nilsen tror ikke på tilgivelse fra tidligere partikamerater.

– Avgjørelsen jeg tok etter valget var svært vanskelig og jeg tvilte meg fram til mitt standpunkt.  Samtidig følte jeg at det ikke var noen vei utenom.  I ettertid kan jeg si at jeg ikke angrer  til tross for det jeg opplever som en  heksejakt på meg personlig, sier den erfarne politikeren som ble jokeren i Alta-politikken.

– Forfulgt

Overfor Altaposten vil ikke Nilsen gå inn på mindretallsanken og spillet som nå kan stoppe henne fra å bli styreleder i Stiftelsen Utleieboliger.

– Jeg ønsker å bidra for de som har det vanskelig, og det å kunne finne løsninger med gode botilbud er en stor utfordring. Uansett utfall av styreledersaken ser jeg fram til å gjøre en jobb for bedre rusomsorg, påpeker Nilsen.

Hun opplever møtet med tidligere partikamerater og samarbeidspolitikere som svært vanskelig.

– Jeg føler meg forfulgt, og at det stilles hele tiden spørsmål rundt både mine motiv og integritet. For å bruke et folkelig uttrykk føler jeg med mobbet. Samtidig må jeg si at det ikke gjelder alle politikere, og at noen viser både respekt og støtte. Det gjør lysten til å fortsette med politikk fortsatt er til stede.

– Du er uavhengig i kommunestyret, vurderer du å melde deg inn i et av posisjonspartiene?

– Jeg føler meg i alle fall veldig respektert og tatt på alvor på den siden jeg nå er, men ønsker ikke å si noe om framtidig partitilknytning nå.