Opptreningssenteret i Finnmark har kroniske voksesmerter etter at de i januar startet på en åtteårsavtale med Helse Nord for kjøp av rehabilitering. Avtalens punkt om at Helse Nord skal kunne kjøpe tilleggstjenester for inntil 50 prosent utover inngått avtale, er det bortimot umulig for OiF å innfri i dagens lokaler i Alta sentrum.

– Vi har vært nødt til å ta i bruk 12 av pasientrommene til kontorer for våre 50 ansatte. I tillegg til vanlige pasientrom mangler vi en rekke spesialrom til behandling, møter og samtaler. I tillegg er både pasientstua og gymsalen for liten. Vi må ha mer plass, og vi må ha det fort, forklarer direktør Annie Abrahamsen Wik.

Har fått nye grupper

I et brev til Alta kommune skisserer hun et ekstra arealbehov på 1200-2000 kvm.

– Det er kommunen som eier bygget vi er i. Vi ønsker å få avklart om vi kan vokse inn i dagens helsesenter, eller om det er best at kommunen selv bygger ut mot vest eller øst. Vi ser gjerne at vi får en god integrering i Alta nærsykehus, når det bygges, sier Abrahamsen Wik.

Belegget er i taket og tidvis har OiF hatt 50 pasienter til rehabilitering samtidig. Fra å bare være et sted der opererte pasienter fikk trent opp bevegeligheten, har OiF vokst voldsomt i bredden. De leverer tverrfaglig spesialisert rehabilitering i tillegg til å drive poliklinikk.

VIL BEHANDLE FLERE: Annie Abrahamsen Wik og avdelingsleder Petter Hobberstad har fire behandlingsrom til disposisjon, men det er ikke tilstrekkelig hvis enda flere pasienter skal til rehabilitering. Foto: Vidar Kristensen

– Vi er ganske brede nå, og det ønsker Helse Nord at vi skal være, opplyser Abrahamsen Wik.

Fortsatt er det rehabilitering av pasienter etter inngrep, samt rehabilitering av muskel- og skjelett-lidelser og arbeidsrettet rehabilitering i Helse Nord-regionen, som dominerer. Andre pasientgrupper OiF har i avtalen med Helse Nord:

  • «Raskere tilbake» og «iBedrift»

  • Hjerneslagpasienter

  • Sanseforstyrrelse og svimmelhet

  • Overvekt

Kan velge fritt

– Et nytt område som er på full fart inn er privatpersoner med helseforsikring. Regjeringen holder i tillegg på med å innføre fritt rehabiliteringsvalg, noe som vil innebære at OiF skal ta imot pasienter fra hele landet. OiF jobber med en vekststrategi for å imøtekomme dette behovet, forteller Abrahamsen Wik.

I januar la OiF om til døgnbemanning, for å kunne håndtere slagpasientene som nå kommer mye tidligere fra sykehusene enn før. Dermed måtte flere sykepleiere ansettes. I tillegg har man ansatt en fysikalsk medisiner. Institusjonen leverer dermed tjenester til pasienter innenfor sju hovedområder. Årlig behandles omlag 700 pasienter.

OKKUPERER PASIENTROM: Direktør Annie Abrahamsen Wik og sykepleier Torgunn Viktoria Dienzo ser gjerne at pasientrommene brukes til noe annet enn kontorer. Foto: Vidar Kristensen

– Vi trenger å komme i en god dialog på hvordan vi kan få nye lokaler når kommunen bygger ut, og det må skje noe i løpet av 2016. Ellers vil vi ha problemer med å møte rehabiliteringsbehovet, håndtere fritt rehabiliteringsvalg og ekspandere mot nye kundegrupper, fastholder Abrahamsen Wik.

Har krefter til å satser

Eier Svein Mjøen (68) er blitt pensjonist, men tar på seg legefrakken hver gang han ambulerer til sitt eget senter i Finnmark for å jobbe med sanser og svimmelhet. Altaposten treffer han mens han er ute og lufter bikkjene.

– De som har skoen på føler nok hvor det trykker, og vi holder oss orientert om det som skjer på helsesenteret knyttet til kommunens utbygging. Vi har litt tyngre pasienter i den nye avtalen med Helse Nord, som gir mer behov for ansatte og litt mindre arealbehov. Men det er likevel ingen tvil om at vi må ha mer plass hvis vi skal ekspandere utover den faste avtalen vi har, sier Mjøen.

– Er du som 68-åring og pensjonist lysten på å utvide virksomheten?

– Ja, absolutt. Jeg er vel egentlig blitt en mer passiv eier enn før, men har fått inn en meget våken og skarp styreleder som nok vil kunne kjøre denne prosessen fint sammen med vår direktør og resten av de ansatte. Vi skal bare puste litt nå og fintune avtalen med Helse Nord, så skal vi gyve løs på nye pasientgrupper, slår Mjøen fast.

– Vi har ingenting til overs

Rådmannen kan ikke hjelpe OiF de neste tre årene.

– Det er ikke bare OiF som har kronisk plassmangel for tiden, det har kommunen også. I forbindelse med byggingen av Alta nærsykehus skal deler av helsesenteret rives, og vi har store utfordringer med å finne midlertidig plassering for personell og tjenester. Oppi dette er det ikke rom for å gi bort areal til OiF, opplyser rådmann Bjørn Atle Hansen.

Han understreker at han er svært positiv til OiFs planer og ønske om å ekspandere, men at det ikke kan skje med kommunal hjelp de nærmeste årene.

– Ikke før nærsykehuset og omsorgssenteret er ferdigbygd om tre, fire år vil vi muligens kunne løse OiFs arealbehov. Når det gjelder å se OiFs behov i forbindelse med byggingen av nærsykehuset så er det løpet kjørt. Ønsker de derimot å bygge selv, så ser vi fram til en dialog om en slik byggeprosess, sier Hansen.