Et svært så sjeldent syn i småbåthavna i Bossekop i formiddag, da sjarkfisker Edmund Hansen kom på land med det som skulle ha vært garnfanga torsk. I stedet fant han ett av garna sine fullgått med kongekrabbe. Og det var ikke bare småkrabbe det var snakk om, den største veide seks kilo.

Nokså nært land

– I natt omtrent midtfjord på den plassen vi kaller for Skarvegrunnen, gikk det på mer enn 30 krabber på et garn, alt surret inn i hverandre, så garnet er bare å hive. Det begynner å bli fare for garndrifta i fjorden, når det er så mye kongekrabbe bare fem sjømil fra småbåthavna i Bossekop, sier pensjonisten på sjarken Arild. Etter å ha røktet bruket hadde han flere kar fulle av kongekrabbe.

– Alle fjordene i hele Vest-Finnmark står jo full av krabbe så det var kanskje bare et tidsspørsmål. Dette er skremmende og jeg mener myndighetene må ta affære raskt, sier Paul Pedersen.

Han har også båt i småbåthavna og han var landmann for Edmund Hansen i formiddag. Pedersen slår fast myndighetene har satt ei grense ved Nordkapp, men den har så absolutt ikke krabba brydd seg om.

– Man får snart ikke fisk på juksa lenger, men det er jo mange som vil ha annen mat enn krabbe også, sier Pedersen, som synes det snarest bør settes i gang et massivt utfiske av krabba, for den hører ikke hjemme i Altafjorden. Pedersen legger til at han har aldri sett så mange krabber på en gang tatt innerst i fjorden på en gang.

Fritt fiske vest for Nordkapp

Fiskeridirektør Hermod Larsen i Vadsø sier til Altaposten at det ikke er noen restriksjoner på å fiske krabbe i Altafjorden. Det er fritt fiske uten kvoter, men det såkalte desimeringsfisket etter krabbe vest for Nordkapp, har de siste fem-seks årene stort sett foiregått i mai-juni og rundt øyene i Måsøy.

– At krabben nå trekker opp på grunna, er for at den skal skifte skall. Det er også grunnen til at det er forskjellig farge på krabbene på denne tida, sier fiskeridirektøren.

Han oppfordrer alle som driver fiske, om å fiske opp krabbe også i Altafjorden. Når det gjelder garnsetting har fiskerne østpå lært seg hvordan de må sette de på en annen måte enn før, for å unngå å få ødelagt bruket, fastslår Larsen.

– Og skal krabben omsettes, må det ikke skje svart, minner fiskeridirektøren om.