Kommunestyret vil ta i mot 12 til neste år, pluss 30 de tre neste årene.

Ap og Høyre enige

– Vi har et ansvar for å ta i mot flyktninger i Loppa. Dette er snakk om mennesker som har sittet flere år i mottak og som har fått oppholdstillatelse i Norge, mente ordfører Steinar Halvorsen, som håpet kommunestyret ville gjøre et enstemmig vedtak om å ta i mot flyktninger.

– Jeg vil bli stolt hvis vi fatter et enstemmig vedtak på å ta i mot 12 flyktninger i Loppa kommune i 2016. Dette vil være et signal og det betyr at vi i Loppa vil være med og bidra og på denne måten ser vi vårt moralske ansvar, sa ordfører Steinar Halvorsen.

Han fikk sterk støtte fra Arve Berntzen i Ap.

– Jeg tror det vil bli en berikelse for oss som kommune å ta i mot folk utenfra. Jeg lurer på om vi kan ønske oss bestemte flyktninger, slik det står i utredningen her at vi ønsker å ha to familier.  Vi må si noe om hvor mange vi ønsker å ta mot i hele planperioden, for det tror jeg at integrerings- og mangfoldsdirektoratet forventer av oss (IMDI). Jeg vil derfor foreslå at vi sier 12 neste år og 30 stykker til i perioden, sa Berntzen, som også ville stryke punktet om at flyktningene bare skal bosettes på de største stedene.

Noen må ha ansvaret

Fabrice Caline (Sp)  sier man bør opprette en koordinatorstilling, en person som flyktningene skal forholde seg til og som kan sikre at de trives.

– Vi må undersøke muligheten for om Staten kan finansiere flyktningboliger og jeg håper administrasjonen sørger for å undersøke dette, sa Caline, som mener det er lov å være skeptisk.

– Jeg er bekymret over situasjonen i landet som sådan. Vi må tenke på hvordan vi kan dempe frontene og respektere at andre mennesker er redde for at det kan komme folk fra fremmede steder. Meninger kan være uakseptable, men vi må tåle å snakke med dem også, som har det vi kaller rasistiske holdninger. Vi må høre også på dem som ikke vil ta i mot flyktninger, for de er tross alt mellom 10 og 20 prosent, sa Caline.

En berikelse

SVs Hans Roald Johnsen sa han selv hadde vokst opp i et fargerikt fellesskap fra han var guttunge og han mente dette beriker mennesket, noe han også hadde opplevd da han var bosatt i Oslo.

Johnsen ville vite om tallene 12 og 30 flyktninger var absolutte.

Og dette fikk han svar på fra ordføreren, som slo fast at tallene 12 i år og 30 de nærmeste årene var satt fordi dette var tilpasset den kommunale økonomien.

Arve Berntzen mente dette ikke var noe problem.

– Vi kan gjøre et nytt vedtak neste år, hvis vi mener vi kan åpne for flere flyktninger, sa Berntsen.