I to rapporter datert henholdsvis 5. og 9. oktober konstaterer Mattilsynet med at Cermaq brøt måltallene i luseforskriften for flere av sine lokaliteter i uke 38, 39 og 40. Mattilsynet krevde at selskapet tok umiddelbare grep.

– Ved gjennomgang av virksomhetens innrapporterte lusetall, ble det avdekket flere brudd på krav i luseforskriften. Manglene dreier seg om overskridelse av lusegrense, manglende rapportering av lusetall og behandlinger, heter det i rapportene.

Mattilsynet karakteriserer en rekke av forholdene som «alvorlige», fremgår det av rapportene.

Selskapet ble truet med store døgnmulkter:

  • 260.000 kr (Husfjorden)

  • 170.000 kr (Hamnefjorden)

  • 220.000 kr (Slettnesfjorden)

  • 146.000 kr (Rivarbukt)

  • 126.000 kr (Eidsnes)

  • 140.000 kr (Tuvan)

Samlet utgjør dette 1.062.000 kroner.

MOTSTANDEREN: Lakselus er et omfattende problem for norsk oppdrettsnæring, så vel som for villfiskbestandene. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Flere over grensa

Til sammen 16 lokaliteter ble sjekket ut, ved at tilsynet tok for seg innrapporterte lusetall og deretter gjennomførte telefonintervju.

I rapportene skriver Mattilsynet at Husfjorden, Hamnefjorden, Slettnesfjorden (alle på Sørøya) samt Eidsnes, Rivarbukt, Tuvan og Ytre Kåven (alle i Langfjorden) hadde lusetall over grenseverdien, som er én kjønnsmoden hunnlus per andre fisk. I Ytre Kåven hadde behandlinger ført til at antallet kjønnsmodne lus var redusert til et akseptabelt nivå.

I tillegg til at man påviste lusetall over grenseverdien fant man flere lokaliteter hvor antall kjønnsmodne og «bevegelige» lus var så høyt at man kunne vente å komme over grenseverdien for kjønnsmoden hunnlus innen kort tid, med mindre tiltak ble gjort.

– Viser at oppdretteren har mistet kontrollen

I en mail til Altaposten understreker avdelingssjef Katrine Flostrand i Mattilsynet region nord at én kjønnsmoden hunnlus per andre laks er en maksimumsgrense, ikke en tiltaksgrense.

– Det betyr at oppdrettsselskapet skal sette i verk tiltak før grensen blir nådd, ikke etterpå, skriver hun.

– Kommer anlegget over lusegrensen, viser det at oppdretteren har mistet kontrollen over lusesituasjonen og sterkere tiltak skal da settes inn. Mattilsynet forventer at selskapene har en reell og effektiv plan for utslakting i slike situasjoner. Mange har det og slakter ut, men dessverre er det en hel del som ikke har det. Disse ødelegger både for seg selv, andre oppdrettere og villaks, skriver Flostrand.

Cermaq: – Beklager!

I et skriv fra Cermaq til Mattilsynet datert 7. oktober benytter selskapet anledningen til å understreke at de anser den oppståtte situasjonen som alvorlig:

– Vi vil først beklage den situasjon som er oppstått og kan forsikre Mattilsynet om at saken har høyeste prioritert, heter det.

Til Altaposten forklarer regiondirektør Gunnar Gudmundsson at de ble «tatt på senga» av store mengder lus som plutselig dukket opp i Finnmark:

– Situasjonen som er oppstått nå er helt uvanlig og uventet. Det er en helt ny situasjon i Finnmark, der lusa har kommet veldig raskt inn, og i store mengder. Vi responderte dessverre ikke raskt nok på dette, men nå mener vi å ha kontroll, sier Gudmundsson.

Delvis fornøyd

Til Altaposten skriver Mattilsynet at Cermaq overholdt fristen for alle lokalitetene, og at avvikene er lukket.

– Fristen for å sette inn tiltak ble overholdt på alle lokalitetene, skriver avdelingssjef Katrine Flostrand i en mail til Altaposten.

– Vi er fornøyd med at selskapet responderte raskt og utførte behandlingene innen fristen. De skulle imidlertid ha iverksatt tiltak før de gikk over lusegrensa. For å begrense smittetrykket skal tiltak iverksettes og ha effekt før lusegrensa overskrides, understreker hun.

– Hva kan konsekvensen bli hvis et selskap over lengre tid har lusetall over tillatte verdier?

– Dersom en virksomhet er i denne situasjonen over lengre tid, kan det tyde på at virksomheten ikke klarer å ha tilstrekkelig kontroll på lusenivåene og at det er en underliggende årsak, for eksempel følsomhet/resistens som medfører fluktuasjonene. Avhengig av status med hensyn til behandlinger, behandlingseffekt, følsomhetssituasjonen, leppefisk og planer må vi vurdere både pålegg om tiltak med mer varig effekt og utslakting/destruksjon. Endring, tilbaketrekking av godkjenning etter etableringsforskriften eller avslag på utvidelse av MTB på lokalitet kan også være aktuelle virkemidler, skriver Flostrand.

Skylder på uvær

I sitt skriv til Mattilsynet oppgir Cermaq uvær som en av årsakene til at de ble forsinket med å møte luseinvasjonen. Her skriver Cermaq at behandling for lus på fire av lokalitetene (Eidsnes, Hamnefjord, Husfjord og Slettnesfjord) ble forsinket grunnet uværet.

Eidsnes i Langfjorden ble behandlet i uke 40, mens de tre lokasjonene på Sørøya ble satt opp for ny behandling i uke 41. Dette ble også gjort, får Altaposten opplyst fra Mattilsynet.

Selskapet skrev videre at de kjørte behandling med Slice på lokalitetene hvor det var fryktet at lusetallet kunne komme til å overstige grenseverdien.

Samarbeider mot lusa

De tre store oppdretsaktørene i Finnmark, Cermaq, NRS og Grieg Seafood gjør nå det de kan for å komme ovenpå, og å ligge ett steg foran lusa. De har nå satt seg ned sammen for å lete etter løsninger på den ekstraordinære lusesituasjonen som er oppstått, forteller Gudmundsson.

– Vi har diskutert denne alvorlige situasjonen som er oppstått. Problemet er at ingen vet hvor lusa kommer fra, for det ble så store mengder så veldig raskt. Og i Troms er de ikke rammet på samme måte som her. Det kan virke som at en ukjent havstrøm har ført med seg mye lus inn i fjordene her, eller at det har vært et stort innsig av villfisk som har hatt særlig mye lus på seg. Vi vet rett og slett ikke, sier Gudmundsson.

NYTT TILTAK: Luseskjørt gjorde sitt inntog i Finnmark i fjor, nå utstyres stadig flere merder med slike. Foto: Arkiv

Samlet mener Mattilsynet at både Cermaq og andre gjør en omfattende jobb for å hindre lusevekst:

– Vi opplever at de tar dette på alvor, og det jobbes kontinuerlig med å holde lusenivået lavt. I tillegg til behandlinger, er det iverksatt flere tiltak både for å forhindre at lusa kommer inn til fisken (luseskjørt) og bruk av rensefisk.

Kjemikaliene fungerer dårligere

Men selv om næringa går sammen for å følge opp den ekstraordinære lusesituasjonen enda tettere, konstaterer Mattilsynet at det finnes nye utfordringer som kan vanskeliggjøre jobben med å holde lusetallet nede:

– Vi ser et økt smittetrykk av lus i flere områder, samtidig som at effekten av flere medikamenter er blitt dårligere. Dette skaper utfordringer for flere av aktørene i området med blant annet hyppigere behandlinger, skriver Flostrand.

Slik resistens kan oppstå når lus kommer i kontakt med svært små mengder av giftstoffene – slik at lusa overlever eksponeringen og samtidig danner antistoffer. Dermed står lusa og dets avkom bedre rustet til å møte framtidig bruk av de aktuelle kjemikaliene.

  • I rapportene fra Mattilsynet fremgår det at Cermaq også har hatt problemer med rapportering for flere lokaliteter. Forklaringen i skrivet fra Cermaq var at det hadde skjedd en svikt i opplæringsrutinene. Men til Altaposten forteller Gudmundsson at nye funn tilsier IT-kluss gjorde at enkelte rapporter aldri ble sendt av gårde. – Dette har vi nå rettet opp i, sier han.