Det er nå klart at Høyres Steinar Halvorsen blir ny ordfører i Loppa kommune. Småpartiene SV og Sp har dermed blitt spilt ut på sidelinja. Halvorsen er svært fornøyd med at de har kommet til enighet med Ap.

– Jeg er veldig fornøyd med avtalen. Jeg må si at jeg føler meg trygg på de avtalene som er gjort og de personene vi har med å gjøre, sier Steinar Halvorsen, reiselivsaktør på Sandland og opprinnelig fra Honningsvåg.

– Selv om det er ikke klubbet gjennom ennå, så man kan jo aldri vite, sier han og småler.

Også Loppa Arbeiderparti er fornøyd, selv om de ikke får ordføreren.

– Jeg synes det er en kjempegod avtale. Vi vil få god mulighet til å sitte i førersetet, selv om vi har gitt fra oss ordførerkandidaten. Vi tenker i utgangspunktet på Loppa kommunes beste de neste fire årene. I stedet for å sitte på sidelinja, synes vi det er bedre å være med, sier Maria Thomassen, leder i Loppa Ap og forhandlingsutvalget.

Ap får varaordføreren og Ap vil bekle tre posisjoner i formannskapet. Opposisjonen får kun ett medlem.

– I utgangspunktet kom vi veldig skjevt ut, men Ap tok grep i forhandlingsutvalget som gjorde at vi kom oss videre. Det satte vi pris på. Vi har nå stor tillit til de personene som kom inn. Dette viste at de ønsket å komme videre med oss, sier Halvorsen.

Det var Arve Berntsen som kom inn i forhandlingsutvalget i stedet for Stein Thomassen. Etter det Altaposten kjenner til, tyder mye på at det nå blir en kvinnelig ordfører. Dette tilbakeviser imidlertid Loppa Arbeiderparti.

– Ingenting er bestemt ennå, så foreløpig er det vår ordførerkandidat som står øverst. Hvem som skal inn som varaordfører, vet vi ikke før vi har hatt medlemsmøte, sier Maria Thomassen.

Loppa Ap har medlemsmøte søndag.

Gode møter

Samtidig synes Halvorsen det er synd at det han mener er gode møter med SV/Sp-blokka, ikke førte frem.

– Vi i Loppa Høyre har hatt tre møter med Ap, og SV/Sp. Vi har fått sagt hva vi mente og sto for, og de andre partiene hadde fått sagt sitt. Vi ga også klar beskjed om at vi ønsket et møte med SV/Sp først. Begge grupperingene visste at vi ville ha møte med begge. Men hvis vi hadde blitt enige med SV/Sp, ville vi avlyse med Ap. Det fikk vi imidlertid ikke til, forklarer Halvorsen.

Han tror særlig SV synes det er trasig at det ikke ble noe av deres samarbeid.

– SV er nok slett ikke glad for dette. De har gitt uttrykk for at de virkelig satte pris på forhandlingene. Jeg tror nok at det var den lille usikkerheten rundt den halve delen av Sp, var det som gjorde utslaget, sier Halvorsen.

For Sp ville vente med å formalisere samarbeidet til de hadde gjennomført et medlemsmøte til helga. Sp ønsket i tillegg å gjennomføre et møte med Ap. Sp hadde lagt frem ei liste med mange punkter som var viktige for dem, som dannet utgangspunktet for forhandlingene. Hovedtrekkene var man enige om.

– Men vi hadde også inntrykk av at det var et par punkter som var usikre for dem, sier han.

Enes om næringsutvikling

De sakene Høyre og Ap er uenige om, ønsker han ikke å snakke om nå. Det viktigste er det de er enige om.

– Det er næringsutvikling, og det er det vi må ha fokus på. Det er alle sammen enige i. Vi har tre hovedpunkter: næringsliv, samferdsel og trivsel – der skal vi utvikle Loppa kommune. Og med de relasjonene jeg har fått gjennom forhandlingene, er jeg veldig optimistisk, fastslår han.

– Skal du slutte å jobbe nå?

– Nei, det er nå jeg skal begynne å jobbe. Stina (kona, journ.anm.) sier at jeg endelig skal begynne å få meg en ordentlig jobb og ikke bare dilte etter henne på Sandland Brygge. Nå skal vi i stedet gjøre en jobb de neste fire årene som jeg håper Loppa-samfunnet vil merke, sier han.

Avtalen er bindende for konstitueringsmøtet i Loppa kommunestyre fredag 30. oktober.