Katrine Jørgensen, Ann Sofie Hellberg, Liv Elin Monsen og Siril Hammari har alle fått med seg saken om den nye lekeparken Alta kommune har etablert i Furuåsen i Gakori, mot beboernes vilje. Selv har foreldrene kjempet i årevis for å få rustet opp uteområdet i Aronnes barnehage.

– Til sist fikk vi i stand et spleiselag til innkjøp av en buss. Det ble finansiert av vafler vi solgte, forteller mødrene.

Ingen disser

Ann Sofie Hellberg viste i sommer frem det stusselige uteområdet i Aronnes barnehage.

– Jeg kan ikke forstå at ikke barna har krav på mer enn det som er her i dag, sa Hellberg til Altaposten i august. Hun viste til at det var en gammel båt, en gammel sklie og et lite hus. Ingen disser og ingen klatrestativ.

På den nye lekeplassen i Furuåsen blir det imidlertid både disser og et stort klatretårn.

– Det er rett og slett utrolig, sier Hellberg.

Vekstområde

Mødrene synes det er merkelig at Alta kommune velger å bruke store summer på en helt ny lekeplass i et område hvor det bor middelaldrene mennesker, som attpåtil ber om å få slippe.

– Mens her på Aronnes, som er et vekstområde for småbarnsfamilier, får vi ingenting, kommenterer Jørgensen, som forteller at de fra kommunalt hold har fått beskjed om at ingenting vil bli gjort så lenge skolestrukturen er usikker.

– De har sagt at hvis skolen legges ned, kan ungene bruke lekeapparatene der. Hva er det for noe? Skal vi gå å vente på at skolen legges ned, spør Jørgensen og rister på hodet.

Betaler for barnehagetilbud

Hun bor i Knut kvens vei og sier at nedover langs Einegjerdet har det vært et generasjonsskifte de siste årene. Mange småbarnsfamilier har kommet til, men ingen lekeapparat.

– Men slik som kommuneøkonomien er, mener jeg det er viktigere at kommunen prioriterer barnehagen, hvor barna er hele dagen. Vi betaler tross alt for tilbudet, sier Jørgensen.

Ville valgt annen barnehage

– Vi har jobbet for å få bedre lekeapparater siden min eldste datteren var 2-3 år. Nå går hun på skolen, sier Siril Hammari, tidligere foreldreutvalgsmedlem.

– Vi har ønsket oss litt mer grønt, omså kunstgress. Men ingenting av dette har vi fått, kommenterer Jørgensen og legger til:

– Hadde det ikke vært for at vi ønsker at barna skal ha tilknytning i nærmiljøet hadde vi valgt en annen barnehage. Så trasig  er det.

Nødvendig med et løft

Ingen i administrasjonen for park og idrett har vært tilgjengelig i dag, men hovedutvalgsleder for oppvekst, Trine Noodt, lover å se på forholdene i Aronnes barnehage.

– Det skal ikke være slik at ikke unger skal ha ordentlige og tilstrekkelig med lekeapparater i barnehagene. Vi har gjort et løft for barnehagene når det gjelder oppgradering av gjerder rundt barnehagene. Vi må se på om det er nødvendig med et lignende løft når det gjelder lekeapparater og uteområder også, sier Noodt, som lover å se på situasjonen i Aronnes barnehage først av alt.

Vil bli brukt

Hun er enig med foreldrene som synes det er paradoksalt at man prioriterer et område som ikke er prekært.

– Det høres fornuftigere ut å prioritere områder der det er unger, enn områder der det ikke er så viktig akkurat nå. Samtidig vil nok lekeplassen i Furuåsen komme til nytte for andre barn. Å omgjøre dette blir kanskje vanskelig hvis man er begynt å skru opp apparatene, sier Venstre-politikeren.