Mandag ble det besluttet å stenge Bellona Murmansk i sin nåværende form, skriver NRK. Årsaken er at selskapet stemples som «utenlandske agenter» av russiske myndigheter. Dette som følge av en lovendring der organisasjoner som driver med politisk arbeid og som finansieres fra utlandet må identifisere seg som utenlandske anenter.

– Dette har vært en lang prosess, men mandag ble det bestemt at det ikke lenger er mulig for oss å fortsette arbeidet. Vi ser nå på om det vil være mulig å videreføre Bellonas arbeid i en annen juridisk form her i Murmansk, men Bellona Murmansk som en uavhengig russisk miljøorganisasjon er historie, sier en av de fire tidligere ansatte ved kontoret, Anna Kirejeva, til NRK.

Bellona-leder Nils Bøhmer bekrefter at det er blitt vanskelig å drive for organisasjonen etter regelendringen:

– Vi merker st det er vanskeligere for våre ansatte å jobbe i Russland, og det er vanskeligere å få ut informasjon. Enkelte myndighetspersoner er ikke lystne på å samarbeide med uavhengige organisasjoner, siden man jevnt over ugleser slike organisasjoner og spesielt de som får penger utenfra, sier han til NRK.