Fungerende ordfører Hans Isak Olsen fra Fastboendes liste er ikke nådig overfor reinbeitedistriktets krav, og er ganske oppgitt.

– Ja, jeg er oppgitt. Aldri før har vi så langt jeg kan huske opplevd et krav om å stenge av tradisjonelle barmarksløyper for høsten høsting av naturen. Og ikke bare en løype, men et stort område vest av riksveien på over 700 kvadratkilometer som strekker seg fra Mieron til pikefossen nesten i Máze. Dette er et enormt område, og større enn mange middels store kommuner i landet, tordner han på veien som fører inn i det aktuelle området.

Mens omsøkt område var på 700 kilometer, gikk Fylkesmannen med på 400 kilometer (se faktaramme).

– En helt ny tid

Olsen demonstrerer ved å stille seg i veien og si; hit, men ikke lenger.

– Sånn er det man legger opp til. Bak meg er rike jakt- og fiskeområder og det blir som et spisskammer man har låst av. Dette mener jeg er begynnelsen på en ny tid for bruken av utmarka i Norges største kommune med uendelig plass på vidda, om Fylkesmannen går med på en slik stenging med store ringvirkninger, sier Olsen.

– Hva med reindrifta begrunnelse, har de ikke rett i at bruken av området har innvirkning på deres drift?

– Joda, det er klart at slikt påvirker dem, og slikt tar vi alle avstand fra, men likevel er ikke dette enestående og man kan ikke kollektivt stenge ute bygdefolket fra høsting når slikt skjer. Hva hadde folk sagt om at veien til Alta ble stengt bare fordi jeg for eksempel kjører over fartsgrensa der, spør Olsen seg.

Og legger til:

– Dette er en politisak, og om slikt hender og blir et problem, så ber man politiet om hjelp og ber om økte kontroller. Jeg vil tro at løsningen med å stenge av området er forhastet og det er ikke akseptabelt å utestenge fastboende og jegere fra området. Påtroppende ordfører har lovt at vi skal få bruke naturen som vi alltid har gjort, men spør meg om det er slik politikk Arbeiderpartiet vil føre?

– Hva mener du med det?

– At de sier at de har blitt enig med Flyttsamelista om å føre en uendret politikk, mens det i praksis viser seg at de lar Flyttsamelista styre. Jeg frykter også at dette kan spre seg og at andre distrikt kan bruke samme unnskyldning for å stenge av bruken av utmarka, men håper jeg tar feil, avslutter fungerende ordfører Hans Isak Olsen krast.

Isak Hætta. Foto: Johan Mathis Gaup

I Nedre Mieron bor pensjonist og utmarksbruker Isak M. Hætta (81) sammen med reindriftssamer fra samme distrikt som vil stenge av utmarka, og han er sjokkert.

– Ja, jeg ble sjokkert når jeg hørte dette, og liker det dårlig. I hele mitt liv har jeg høstet av naturen om høsten og spesielt i denne viktige tiden før vannene fryser, så hva skal jeg gjøre nå?

– Jeg har jo mye å gjøre hjemme før vinteren, men det blir ikke det samme. Så mister man flotte naturopplevelser og viktig innhøsting til en lang vinter, legger han til.

Hætta steller garn og andre redskaper og rydder de tilbake på lagringsplassen utenfor huset, mens han prater.

– Her blir kanskje garna å stå over vinteren, og det føles ikke riktig. Jeg og nevøen min hadde gjort alt klart til å starte til fjell de kommende dagene, men hva kan man gjøre om fylkesmannen godtar stenging, sukker han tungt.

Det er lett å merke seg at pensjonisten er irritert og skuffet.

– Man blir jo det, og undres over hvordan bygda skal bli styrt politisk fremover, for om dette er veien man vil stake ut for fastboende, så kommer det til å bli mange frustrerte fastboende, og kanskje også jegere utenfra.

Han kan ikke minnes å ha opplevd slikt før.

– Nei, det har jeg ikke. Nå ble alt litt verre i forhold til våre rettigheter etter at Sametinget kom, men så ille har det aldri vært. Ikke engang under krigen da til ogmed tyskerne lot oss reise ut og høste, bare vi hadde legitimasjon, forteller Hætta.

Påtroppende ordfører Johan Vasara. Foto: Johan Mathis Gaup

Påtroppende ordfører Johan Vasara har nettopp satt seg inn i saken og har begynt samtaler om dette med sine kommende samarbeidspartnere i Flyttsamelista

– Dette er først og fremst et indre anliggende i reindriftsnæringen og reindriftsloven er det som regulerer dette, slik at dette er noe vi lokalpolitikere ikke kan blande oss inn i, da det er fylkesmannen som forvalter reindriftsloven og kommer med vedtakk i slike tilfeller, sier han.

–  Betyr det at du ikke tar stilling til problematikken med at lokalbefolkningen blir utestengt fra å høste av naturen i den viktigste høstingsperioden?

– Nei, men fastboendes rettigheter er ikke avklart per idag, så det er noe vi må jobbe med i fremtiden, da det ikke er riktig at de blir utestengt fra kulturbasert høsting og næring. Men vi har en klar avtale på at dagens praksis for utmarksbruken og ferdsel ikke skal endres.

– I forhold til den nye søknaden, søkes det om varige periodevise stengninger, er dette holdbart?

–  Nei. Jeg ser også at Fylkesmannens vedtak i går kan danne en presedens som er uholdbar for lokalbefolkningen og kan true fastboendes rett til tradisjons- og kulturbasert høsting og dette har vi i valgprogrammet lovet ikke skal skje, så dette er noe jeg nå vil drøfte med mitt parti og kommende samarbeidspartner.

Støtter ikke vedtaket

Flyttsamelistas Ander S. Buljo er nettopp kommet hjem fra ferie og støtter ikke fylkesmannens vedtak, selv om dette gjelder hans eget distrikt.

–  Nei, jeg kan ikke støtte dette, selv om dette gjelder mitt eget distrikt. Eller, jeg er prinsipielt uenig i Fylkesmannens vedtak, da det går imot lokalbefolkningens høstingsrett, noe vi vil skal bestå, legger han til.

Hans Ole Eira fra samme liste er derimot fornøyd.

– I denne saken støtter jeg Fylkesmannes vurderinger, da reinsdyra og elgen trenger ro nå i brunsten.

– Hva da med avtalen dere har inngått med Arbeiderpartiet i forhold til retten til å høste av naturen?

– Som jeg ser det er det ikke noe høstingstid nå på denne tiden, men jeg vil understreke at man i felleskap i fremtiden må få på plass en rettighetsavklaring her, slik at fastboende og andre skal få høste av naturen. Der skal også vi være med å sikre dette, samtidig som vi tar vare på næringene våre, avslutter Eira.