Loppa Høyre sammen med SV og Sp velter mest sannsynlig Aps drøm om ordførerkontoret. For selv om Aps Stein Thomassen etter valget syntes som en klar ordførerkandidat, kan Loppa få ordfører fra Høyre og toppduo fra ytterdistriktene.

Søndag blir dette sannsynligvis avgjort når Høyres ordførerkandidat Steinar Halvorsen fra Sandland møter i forhandlinger med SV og Senterpartiet.

Blokken på fire representanter av rødgrønne fra SV og Sp har presentert en liste med politiske saker som de ønsker å samarbeide om –  og denne listen tiltaler Høyres ordførerkandidat.

Kan avgjøres søndag

– Jeg har store forhåpninger til at vi skal bli enige på søndag. Forhandlingsutvalget vårt har hatt et veldig positivt første møte og nå vil de møte meg som er Høyres ordførerkandidat og da skal vi sette oss ned og snakke om et mulig samarbeid, sier Halvorsen.

Han ønsker ikke å kommentere de politiske forslagene fra SV og Senterpartiet ut over at han synes listen har svært mange interessante punkter for Loppas framtid.

– De som sitter i Sp og SV er personer jeg har et veldig godt forhold til og de brenner for å utvikle Loppa, på lik linje med hva jeg gjør. Posisjonene er ikke fordelt ennå, men jeg håper på et samarbeid mellom Høyre, Sp og SV, så får posisjonene komme etterpå, sier Halvorsen.

Han forteller at Loppa Høyres forhandlingsutvalg også har møtt Ap, men han sier Ap bare har kommet med en rekke krav på posisjoner som ikke er det viktigste for Loppa Høyre.

Mer enn valgteknisk

Kravene til politiske saker som SV/Sp-blokken har lagt fram er todelt. De mener en rekke saker må løses raskt, mens en del andre er tenkt på som mer langsiktige endringer i driften og utviklingen av kommunen.

SVs førstekandidat Hans Roald Johnsen fra Bergsfjord sier de så langt kun er blitt tilbudt et valgteknisk samarbeid med Arbeiderpartiet. Da stemmene var talt opp i Loppa, viste det seg at Ap fikk 6 representanter, Høyre fikk 5, SV 2 og Senterpartiet 2. De to sistnevnte har gått sammen og dannet en rød-grønn blokk.

– Ap har bedt om et nytt møte med oss, men etter de første møtene vil jeg si Høyre har vært mest konstruktive, sier SV-høvdingen.

Ingen avklaring

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Loppa, Stein Thomassen slår fast at det så langt ikke er enighet om noe før konstitueringen av det nye styret i kommunen som skjer 30. oktober,

– Vi får avvente og se, men hvis det er riktig at Høyre med SV og Sp omfavner hverandre, så får vi ta det til etterretning, sier Thomassen.

– Er det en skuffet ordførerkandidat vi snakker med hvis dette blir fasiten?

– Blir de enige, så blir vi ikke skuffet, mer snarere overrasket når vi tenker på samarbeidet i forrige kommunestyreperiode, men det er det politiske spillet, det har vi også sett i Alta, sier Stein Thomassen.