Gjennom Alta Tingrett  har Lønnheim Entreprenør AS fått en kjennelse på midlertidig forføyning mot anbudskonkurransen Alta kommune har hatt på utbyggingen av Finnmarkshallen. Lokalentreprenør Ulf Kivijervi AS vant konkurransen med et anbud på 117,5 millioner kroner. Lønnheim håper på overtid å snyte den lokale entreprenøren for oppdraget.

– Vi tror og håper at vi sitter med gode kort. Dette er et oppdrag vi har veldig lyst på, sier daglig leder i Lønnheim Entreprenører, Asle Randen. Han får samme hilsen tilbake fra daglig leder Eirik Kivijervi hos Ulf Kivijervi AS som har oppdraget i fast grep.

– Vi er av den oppfatning at konkurransen er korrekt behandlet. Ut fra konkurransekriteriene med pris og byggetid mener vi at utfallet i en ny vurdering vil bli stående; at Ulf Kivijervi blir tildelt oppdraget.

Utsatt ubestemt tid

Hos Ulf Kivijervi AS har stoppordren naturlig nok skapt både problemer og usikkerhet. Oppdraget er i finnmarksmålestokk svært stort, og den lokale entreprenøren har tatt sikte på å bruke mye av kapasiteten  på å få prosjektet ferdig innen en tøff oppgitt byggetid på 400 dager, den klart laveste tidsbruken av de fem som leverte anbud.

– Det er frustrerende, og jeg har vanskelig å se hva våre konkurrenter og kolleger i bransjen ønsker å oppnå. Etter det vi forstår kan de i verste fall bli tre måneders utsettelse, og det gir oss en enormt utfordring, sier Eirik Kivijervi.

Fem anbydere

Åpningen av anbudskonkurransen viste at fem entreprenører konkurrerte om storoppdraget, hvor  det skal bygges 5000 kvm med nye fasiliteter fast i fotballhallen. Det var satt to kriterier for utvelgelse; pris og byggetid som var vektet for å kunne gi en korrekt poengberegning.  Pris var vektet med 70 prosent og byggetid med 30 prosent. Her er oversikten over tilbydere, pristilbud og byggetid:

Tecto AS: 89,68 millioner, 15 mnd. byggetid (456 kalenderdager)

Lønnheim Entreprenør AS: 90,07 millioner kr, 522 kalenderdager byggetid

Ulf Kivijervi AS: 94,86 millioner kr, 400 kalenderdager byggetid

PEAB Bjørn Bygg AS: 109, 55 millioner kr, 18 mnd. byggetid.

T. Johansen Drift AS: 117,69 millioner kr, 465 kalenderdager byggetid

Alle tall er oppgitt eksklusiv mva, noe som betyr at dersom tildelingen blir stående vil prisen på Finnmarkshallen bli 117,5 millioner kroner inklusiv mva.

Tre av de fem innkomne tilbudene ble avvist på grunn av enten prisforbehold eller manglende dokumentasjon. De tre som ble avvist var Tecto AS, Lønnheim Entreprenør AS og PEAB Bjørn Bygg AS. Dermed stod Ulf Kivijervi AS fram som den klare vinneren av jobben. For 95 millioner kroner eks. mva. Neste godkjente tilbud lød på 118 millioner eks mva.

Altaposten har fra flere kilder fått bekreftet, at selv om ingen hadde blitt forkastet, ville uansett Ulf Kivijervi AS kommet ut med best poengberegning. Dette ut fra oppgitt vekting om  byggetid og pris.

Stygge påstander

Lønnheim-gruppen, hvor Lønnheim Entreprenører AS er sentral, har hovedkontor i Kristiansund og avdelingskontor i Oslo og Ålesund. Hovedsatsingsområde er prosjektutvikling og gjennomføring av større byggeoppdrag, med spesiell vekt på idretts- og næringsbygg, hvor hele landet er markedsområde. Lønnheim-familien har drevet innen byggebransjen siden 1956, og  en bedrift med 70–100 ansatte. I forhold til konkurransekonflikten i Alta har Lønnheim søkt hjelp hos tungvektere innen byggejuss.

Etter det Altaposten erfarer har ett av hovedankepunktene hos Lønnheim gått på en påstått dobbeltrolle til konsulenten Sweco som har bistått Alta kommune med både konkurransegrunnlag og utvelgelse.

– Vi opplever denne konspirasjonsteorien som ufin, og er selvsagt svært skuffet over at vår integritet og habilitet trekkes i tvil. Jeg kan bekrefte at vi har gitt pris til en underentreprenør for en tjeneste. På forhånd avklarte vi om dette var greit med Alta kommune, som vi har bistått i anbudskonkurransen, noe det ble bekreftet at det var, sier daglig leder Espen Suhr i Swecos Alta-avdeling, som har svært god samvittighet for de råd og tjenester de har gitt Alta kommune.

Hos Lønnheim vil man verken bekrefte eller avkrefte at Swecos habilitet er en del av grunnlaget for å få stoppet anbudskonkurransen.

– Vi er i dialog gjennom våre advokater med Alta kommune for hvordan vi kan få rettet opp anbudskonkurransen. Når vi ikke fram her, vil vi vurdere å ta saken til retten, slår daglig leder Asle Randen fast.

Kvalitetssikret prosessen

Byggherre Alta kommune brukte uvanlig lang tid mellom anbudsåpning til utvelgelse. Avdelingsleder utbygging i Alta kommune, Johan Fredrik Nilsen, forklarer dette med en svært nøye prosess med gjennomgang av dokumentasjon.

– I tillegg til bruk av innleid konsulent har hele prosessen blitt kvalitetssikret av ekstern advokat før oppdragstildeling. Dette ble gjort for å være helt sikker på korrekt gjennomføring, forteller Nilsen til Altaposten.

Han vil ikke spå noe om utfallet av konflikten.

– Partenes advokater snakker sammen og det er vel sånn det er når to parter er uenige.