– Vi har ingen mulighet til å betale regninga om vi realiserer økonomiplanen og vedtatte prosjekt.  Mitt budsjettforslag vil skuffe mange, og jeg vil kun prioritere helt nødvendige investeringer innen helse og områder som gir vekst og utvikling i Alta, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen og legger til:

– Det sier seg selv. En økning i finanskostnadene med 80 millioner kroner året er umulig. Det klarer vi ikke å betale.

Bremsene på

I morgen kommer rådmannen til det siste formannskapsmøte, før nye politikere trer sammen. Her vil rådmannen be om at bremsene blir slått på. Han vil fortelle at investeringer, men også drift, er havnet utenfor en bærekraftig Alta-økonomi. For hør bare her:

  • Fra 2015 til og med 2018 skal Alta kommune investere 1,9 milliarder kroner brutto. Netto, etter at tilskudd og refusjoner er trukket fra, er fortsatt beløpet høyt nok til at rådmannen sover svært dårlig; ufattelige 1,3 milliarder kroner.

  • I 2015 betaler Alta kommune 110 millioner kroner i renter og avdrag. Det vil øke til 190 millioner kroner i 2018.

Politikernes ansvar

Rådmannen har selv prioritert og foreslått en del av prosjektene som nå står foran realisering og som må betales de kommende år. Lånet for Nordlyskatedralen, som kommunen har hatt en rentekompensasjon for fram til 1. januar 2017, er på 93 millioner kroner og vil belastes driftsbudsjettet. Det store investeringsprosjektet er Alta Omsorgssenter som nå står klar til realisering. Det fordrer at Bo- og arbeidssenteret flyttes og frigjør tomt til det nye omsorgssenteret. Sammen med barneavlastningen vil dette være prioriterte oppgaver for rådmann, men også påtroppende ordfører Ronny Berg (Frp) gjør det klart at dette er prosjekt på toppen av prioriteringslista.

Omsorgssenteret har alene en investeringsramme på 700 millioner kroner, hvorav kommunen må betale ned 400 millioner når statlige tilskudd er fratrukket. I løpet av første halvår 2016 regner en med å sette spaden i jorda for omsorgsenteret.

– Alle investeringsprosjekt på lista er ikke mine forslag. Den politiske prosessen har over lang tid plusset på nye prosjekt for svært store summer, påpeker Hansen.

Må omstille

Rådmannen medgir at den vanvittige investeringen som ligger i kommunens planer vil få konsekvenser også for driften. Politikerne vil bli tvunget til å tøffe valg for å få driftsbudsjettet i havn. Det vil høyst sannsynlig være snakk om kutt i viktige tjenestetilbud.

– Jeg skal ikke male fanden på veggen, men selv om bremsene nå slås på når det gjelder investeringer vil vi måtte omstille driften for å betale det som kommer. For 2016, før vi er skikkelig i gang med investeringene, har vi et omstillingsbehov på drift på minimum 27 millioner kroner. Da har jeg forutsett et netto driftsresultat på kun én prosent.

Der rådmannen fortviler, er påtroppende ordfører Ronny Berg langt mer optimistisk.

– Vi kan ikke underslå at vi står foran ufordringer, men jeg vil ikke dramatisere det for mye. Vi må utsette prosjekt, gå nøye gjennom tjenesteområdene. Noen steder må vi øke, men samlet sett vil det være mulig å komme ut med reduserte kostnader.

Investeringer i fare for å bli skjøvet ut i tid:

  • Kaiskuruhallen, 20 millioner kr

  • Renovering Øst-fløya Alta Ungdomsskole; 25 millioner kr

  • Tilrettelegelse ny skolestruktur; inklusiv Komsa, to eller tre parallell; 250 millioner kr. Det ligger ikke inne noen utvidelse av Aronnes og Kaiskuru skoler fra 1-4 til 1-7.

  • Ny brannstasjon; 90 millioner kroner

– Lytt til rådmannen

SVs Tommy Berg maner til politisk samling og felles innsats for å redde kommuneøkonomien. Foto: Arkivfoto

Tommy Berg (SV) mener krisen krever tverrpolitisk samarbeid.

– Uavhengig av hvem som blir ordfører og ny leder av økonomiutvalget, må vi alle sammen ta ansvar. Det rådmannen varsler er en økonomisk krise som vil ramme de svakeste dersom vi ikke finner gode løsninger. Nå må vi glemme valgkamp og tenke innbyggernes beste, slår SV-leder Tommy Berg fast.

Plaster på såret

Han er inneforstått med at flertallet ikke vil effektivisere skolestrukturen i sentrum, og at det ikke blir penger å hente her. Da peker Berg på å øke eiendomsskatten for verker og bruk, noe som vil gi 10 millioner kroner årlig.

– Et lite plaster på en blødende kommuneøkonomi, men det kan gjøre at vi kan unngå de tyngste kuttene som rammer de svakeste, sier han.

Rådmann Bjørn-Atle Hansen er enig med Berg, men sier at grepet med økt eiendomsskatt ikke har støtte.

– De har sagt at jeg ikke får røre eiendomsskatten, og jeg har ingen planer om å drive ordrenekt, sier Hansen

– Helt uaktuelt med økt eiendomsskatt. Det er et helt klart punkt i samarbeidsavtalen til det nye flertallet, påpeker påtroppende ordfører Ronny Berg (Frp).

Hør på rådmannen

SVs Tommy Berg er inneforstått med at flertallet har avvist økt eiendomsskatt, men tror den økonomiske krisen vil tvinge fram at kommunen henter ut med eiendomsskatt og potensialet på andre inntektsområder.

– Vi skal ikke mase om eiendomsskatten. Da er det enda viktigere å lytte til rådmannen og de øvrige tiltakene han foreslår.