– Fra første øyeblikk oppfattet jeg at arbeidet ikke hadde som mål å lage en plan som skulle gi alle et best mulig helsetilbud, men en plan som derimot skulle gi et grunnlag for å bygge et nytt og stort sykehus i Hammerfest. Utviklingsplanen til Finnmarkssykehuset skulle kun tilfredsstille loven, ikke gi svar på helsemessige utfordringer vi står overfor fram mot 2030, sier Alta-ordfører Laila Davidsen til Altaposten.

Slakter plan og prosess

Davidsen, som er inne i sine siste dager som ordfører i Alta, ble oppnevnt i styringsgruppa for Strategisk utviklingsplan som representant for kommunene i Finnmark. Fram mot våren 2015 brukte hun mye tid på å lese seg opp, innhente informasjon og ikke minst spille inn sine synspunkter i styringsgruppa. Møtene foregikk i stor grad som videokonferanse. Davidsen mente tidig i prosessen at hun ikke var særlig ønsket, noe hun blant annet tolket av at hun ikke fikk oppgitt kontaktinformasjon for oppkobling. Flere av møtene startet derfor uten at hun var på «nett» og fikk komme med sine innspill, hevder hun.

– Dette er i dag ikke noe å henge seg opp i. Langt verre er det at jeg satt med en følelse av å  ikke ble tatt på alvor. Jeg kom med en lang rekke innspill og krav til faktainnhenting eller korrigering. Da møtereferatene ble sendt ut oppdaget jeg at mine innspill ikke var tatt hensyn til, men enda verre at det ikke kom noen begrunnelse for hvorfor. Enkelte merknader ble heller ikke ble dokumentert i referatene som merknader og dissens, forteller Davidsen.

Hun har lagt fram dokumentasjon på innspill og en omfattende jobb fra hennes side med utviklingsplanen.

Nekter å skrive under

18. januar i 2015 skriver Davidsen følgende til medlemmene i styringsgruppa om kortversjonen av Strategisk utviklingsplan for Finnmarkssykehuset:

«Jeg representerer kommunene i Finnmark gjennom min deltakelse i styringsgruppa på vegne av av KS Finnmark, og den totale avvisning jeg har fått på både spørsmål og innspill, er uheldig for troverdigheten i dokumentet.»

Alta-ordføreren, som altså representerer kommunene i Finnmark, setter også ord på en frustrasjon over at styringsgruppas signaler og innspill til administrasjonen i liten grad har blitt imøtekommet.

«Jeg stiller meg undrende til hvorfor vi egentlig har vært satt ned», heter det i e-posten fra Davidsen som trekker følgende konklusjon:

«Når det gjelder hoveddokumentet har ikke det vært behandlet i styringsgruppa – å gi oss en frist på tre dager til å gjennom den for å komme med innspill er ikke en forsvarlig saksbehandling. Derfor stiller jeg meg ikke bak den.»

Koblet til planen

Klinikksjef Hammerfest, Vivi Brenden Bech går i et debattinnlegg til angrep på Laila Davidsen, fordi hun tidligere har uttalt at: «Pasienter fra Alta som ikke kan behandles lokalt, skal til Tromsø. Noe annet er fullstendig meningsløst, og fullstendig uakseptabelt».

«Finnmarkssykehuset ber om en bedre forståelse for hvordan helsetilbudet i Finnmark fungerer.   Det er uforståelig for Finnmarkssykehuset at Davidsen bruker disse ordene, all den tid hun har deltatt i styringsgruppen for Finnmarkssykehusets strategiske utviklingsplan, som beskriver hvordan tilbudet skal utvikles i Finnmark, inkludert Hammerfest sykehus og Alta Nærsykehus.», heter det i debattinnlegget (se side 9).

– Ja, jeg har deltatt i styringsgruppa, og jeg regner med at både Brenden Bech og andre i Finnmarkssykehuset har fått med seg at jeg ikke kunne stille meg bak planen. Årsaken var at planen ikke holdt mål. Den avklarer ikke hvilke pasienter som skal være grunnlaget for Hammerfest sykehus og hvor pasientene fra Alta og nabokommuner skal få sin behandling, slår Davidsen fast.

Arrogant

Alta-ordføreren sender også en hilsen til sin partifelle og helseminister Bent Høie.

– Jeg synes det er arrogant av helsemyndighetene at Finnmark, som eneste fylke i landet, ikke skal utrede hva som er den mest hensiktsmessige strukturen på helsetilbudet. Det bør vi ikke godta. Alle andre steder utreder de hvor det er mest hensiktsmessig å plassere tilbud, innbefattet hvor sykehus skal være og hva som skal være hovedsykehus.

– Har du fortalt Høie dette?

– Ja, og jeg har vært veldig tydelig. Folk i Finnmark har i likhet med resten av landet krav på at helsetilbudet organiseres slik at flest mulig får et best mulig tilbud.

– Svært godt arbeid

– Styrets behandlingen av Strategisk utviklingsplan for Finnmarkssykehuset skjedde i to runder. I den første, som jeg mener var i mars, ble det gitt en grundig orientering  om hvilke ankepunkter KS-oppnevnte Laila Davidsen hadde til planen. Det resulterte i at styret besluttet å utsette behandlingen og ta en ekstra runde med kommunene, sier styreleder i Finnmarkssykehuset, Ulf Syversen til Altaposten.

Styreleder Ulf Syversen i Finnmarkssykehuset er godt fornøyd med Strategisk utviklingsplan. Foto: Arkivfoto

Han medgir at responsen fra kommunene ikke var all verden. Et forslag om to høringsmøter med kommunene, i vest og øst, ble ikke noe av på grunn av manglende respons. Det kom imidlertid inn noen få skriftlige innspill.

– Har Strategisk utviklingsplan blitt god?

– Mitt svar er et klart ja. Planen har hatt en sterk involvering og er et godt redskap for hvordan vi skal bygge helsetjeneste i framtiden, fastholder Syversen.

Bred sammensetning

Kommunikasjonssjef Ivar Greiner i Finnmarkssykehuset forteller til Altaposten at styringsgruppa for utviklingsplanen var bredt sammensatt, og at KS-representant Laila Davidsen var et av medlemmene i styringsgruppa.

– I tillegg var det tre referansegrupper: En faglig referansegruppe, der kommunene var representert, brukerutvalget og OSO- overordnet samarbeidsorgan mellom foretaket og kommunene, hvor kommunene er representert på lik linje med foretaket. Det ble også avholdt samarbeidsmøter med UNN, og avsluttende dialogmøte med Helse Nord, forklarer Greiner.

I forhold til kritikken fra Davidsen knyttet til prosessen og manglende mulighet til medvirkning, sier kommunikasjonssjefen følgende:

– KS.representant Laila Davidsen hadde mange innspill til planen. De innspillene som fikk støtte i styringsgruppa ble tatt inn i planen, og de innspillene som hun ikke fikk støtte for hos styringsgruppas medlemmer, ble ikke tatt med.

Aas sammenfattet

Etter bred medvirkning, som styreleder Ulf Syversen har beskrevet ovenfor, ble høringssvarene fra kommunene og de andre høringsinstansene er tatt hensyn til i den endelig versjonen av strategisk utviklingsplan.

– Administrerende direktør for Finnmarkssykehuset, Torbjørn Aas, besluttet til slutt hva som skulle stå i Strategisk utviklingsplan før den ble oversendt til styret i Finnmarkssykehuset. Styret vedtok planen 28. mai i år, klargjør Ivar Greiner.