Denne uken blir Elin Kåvens andre album «Maizan-Thaw» utgitt på det tyske selskapet ”Nordic-notes”. Albumet skal utgis i landene Tyskland, Belgia, Østerrike, Sveits, Nederland, Monaco, Luxemburg, Frankrike, England og Irland. Plata fikk i år gode anmeldelser i pressen og Altaposten ga platen terningkast fem.

Planlegger Europa-turnè'

– Det er kjempespennende. Jeg har faktisk håpet på en slik lansering lenge. Etter en konsert i Sveits fikk jeg veldig gode tilbakemeldinger fra publikum. Det virket som om de likte skandinavisk musikk. Derfor holder vi også nå på med å tilrettelegge for en liten turnè i flere europeiske land. Men på grunn av tid så blir det ikke turnè før neste år, sier Kåven.

Hun mener det er et stort marked for samisk musikk på kontinentet.

– Det er nok et stort marked for samisk musikk i flere europeiske land. De synes nok det er litt eksotisk. Se på Mari Bone, hun er jo superstjerne i hele Europa, sier Kåven.

Klar for Folkelarm

Fredag og lørdag spiller hun i Oslo på årets Folkelarm, som er folkemusikkens svar på Bylarm.

– Det klaffet veldig bra å spille på Folkelarm i Oslo samtidig som jeg blir lansert i Europa. Det er en stor festival hvor folkemusikkartister spiller og møter hele verdens bransjefolk. Det blir spennende og kanskje får jeg nye kontakter som vil lansere musikken min i enda flere land, sier Kåven som håper finnmarkinger og kjentfolk kommer på konsertene.

– Velfortjent

I 2008 vant Kåven sangdelen i Sami Grand Prix med låten Áibbas jaska og i 2011 var hun årets artist i Sapmi Music. Produsent for Sampi Music, Kai Somby, sier Kåvens platekontrakt er velfortjent.

– Hun er en artist som vil noe med sin musikk og karriere. Hun har i mange år jobbet hardt og stått på, så dette var virkelig velfortjent. Hun er flink og hardtarbeidene, sier Somby.

Jobber med musikkens kraft

Kåven forteller også at hun så smått har begynt å lage låtskisser til neste album.

– Mye er bare på planleggingsstadiet, men jeg har noen ideer. Jeg vil gå enda dypere ned i musikkens kraft på neste album, sier Kåven og utdyper:

– Jeg er for tiden inspirert av musikeren, komponisten og billedkunstneren Nils-Aslak Valkeapää. Han var en gang på en stort møte med De Forente Nasjoner (FN) som diskuterte om samene var urbefolkning. Da det viste seg at meningene var delte gikk Valkeapää på podiet å begynte å joike. Etter seansen ble de fleste enig at samene var urbefolkning. Det viser hvilke positiv og stor kraft musikk med sine melodier og klanger har, og det er noe jeg skal jobbe med på neste utgivelse, sier Kåven.