Etter å ha holdt til hos Vefas på Amtmannsnes de siste årene, flytter Miljøsirkus i år til Skaialuft, den gamle FFR-garasjen og området rundt. Stedet, som ligger like ved den opprinnelige plassen for Bossekoppmarkedet, er fullt av historier som prosjektet vil bygge videre på.

– Hoveddelen av prosjektet i år er et forumteaterstykke som handler om nettopp Bossekopmarkedet og møtene som fant sted der. Vi starter for flere tusen år siden og gjør et hopp fram i tid til i dag, sier Kristin Nicolaysen og Anita Veiseth.

«ÅPNE HUS Miljøsirkus» som prosjektet egentlig heter er en internasjonal kulturarena for tverrfaglig samarbeid mellom profesjonelle kunstnere og arkitekter i samspill med unge aktører innen arkitektur, scenekunst, musikk, dans, visuell kunst og design.

Publikum er med

Miljøsirkus inneholder som vanlig flerkulturelle markeder, utstillinger, musikk og dans. Det hele starter klokken 14.00 når marked og basar åpner. Klokken 14.30 ankommer ordføreren for å dele ut årets miljøpris, før familieforestillingen «Hvordan nordlyset fikk sine farger» spilles av barn fra Alta kulturskole. En time senere starter forumteaterforestillingen «Det første møtet».

– Forumteater kalles også «de undertryktes teater» og tar gjerne for seg konflikter og egner seg godt til problemløsning. En scene spilles to ganger, og den andre gangen kan publikum og skuespillerne komme med endringer og innspill til andre valg og justeringer av rollene, sier Nicolaysen.

Stykket som spilles lørdag lages i samarbeid med profesjonelle skuespillere fra Beiavvas, teatergruppa fra Sisa, Voksenopplæringa i Alta og dramaelever fra Alta videregående skole. Også fem dansere fra Vadsø er med som skal lage et avsluttende dansenummer med Maria Landmark.

Tre utstillere

Teaterstykket ser på møtene som fant sted på Bossekopmarkedet før i tiden og i dag. Arrangørene sier at noen kanskje kommer til å bli lurt. En forelskelse ligger også i luften.

– Hvordan forholder man seg til hverandre, og er det forskjeller på tiden da man hadde tre stammer i Finnmark og nå som man har godt over 30, spør Anita Veiseth.

Redesign og gjenbruk av materiale ligger som et fundament og metode i verkstedene under «ÅPNE HUS miljøsirkus». Dette gjenspeiler seg også i utstillingene under årets Miljøsirkus der Josée Coqueline, Sissel Bakke og Inger Emilie Solheim er på plass med prosjektene «Lavvu Trip», «Se min kjole - redesign» og «Retro Girl: Fiesta».

«En kul grej»

Markedet under årets Miljøsirkus inneholder vareboder fra Sisa og Miabutikken, samt mat fra Palestina, Somalia og Thailand. Nytt av året er byttemarked av modell fra Sverige som arrangørene kaller «En kul grej».

– Det betyr at man rett og slett tar med seg en fin ting som man ikke har plass til, men ikke vil kaste, og heller kan bytte eller selge. Her er det absolutt et miljøperspektiv, sier organisator Geir Kåre Henriksen.

Vanligvis tar arrangørene prosenter av slike salg, men denne gangen går alle inntektene til selger.

– I og med at vi skal være på den åpne plassen ved det gamle FFR-bygget i Skaialuft, vil det være stor plass. Vi oppfordrer folk til å fylle tilhengeren, sier han.

NY ARENA: – Vi bruker steder som ikke har så stor oppmerksomhet og nå har turen kommet til Skaialuft, sier Geir Kåre Henriksen, Josée Coqueline, Laila Kolostyak, Kristin Nicolaysen, Sissel Bakke og Anita Veiseth. Foto: Lars Richard Olsen