– Novellene tar for seg ulike livsfaser, overganger og at man i livet ofte blir konfrontert på nye måter.

Det sier Laila Stien, som i går ga ut sin åttende novellesamling som handler om livets overganger, tap og sårbarhet. Hjemme i Alta har hun fred og ro til å skrive bøker hele landet venter på.

Livets overganger

– Jeg leste novellene på nytt her om dagen og fant ut at alle har et slags fellestrekk. Boken har syv noveller og tar for seg ulike livsfaser, overganger og at man i livet ofte blir konfrontert på nye måter. Flere handler også om tap, som ikke betyr tap av menneskeliv, men for eksempel tapet av en barndom som brått tar slutt, men også om tap av tillit, verdighet og uskyld. Så i grove trekk er det overganger i livet som er fellesnevneren, forklarer Stien.

For de uinnvidde er Stien født i Hemnes og har vært forfatter i 40 år. I 1979 debuterte hun med novellesamlingen «Nyveien». Hun har bodd i Alta mesteparten av livet og i sitt forfatterskap skildrer hun ofte menneskers hverdagsliv, med hovedvekt på kvinne- og barndomserfaringer.

– Jeg begynte å skrive for 40 år siden og fikk mine første tekster på trykk for 36 år siden, så det har blitt noen bøker og historier opp igjennom årene. Boken som har fått tittelen «Over elva» ble utgitt i går, men lanseringer og slikt er for ungdommen, så jeg skal ikke dra på noen bokturnè. Den er altså ute for salg, forteller Stien, som leste fra sin nye bok i Skibotn sist helg.

– Der var det 15 studenter og to lærere fra et forfatterstudium og jeg snakket da litt om mitt forfatterskap og selvsagt litt om min nye bok.

Lang prosess

En av novellene i utgivelsen begynte har fått modne seg i 16 år.

– Jeg begynte å skrive på en av novellene i 1999, men la den bort og fortsatte på andre bokprosjekter som jeg har fullført i mellomtiden. Men, jeg tok den frem for å se på den med nye øyne for 3-4 år siden. Da hadde den modnet såpass, at jeg skrev den ferdig sammen med de seks andre novellene, så alt i alt har boken tatt rundt fire år å fullføre, sier Stien.

Tyvlytter på bussen

– Hvor henter du inspirasjon til alle historiene?

– For meg handler det mest om konsentrasjon, men kaffe og stillhet har også mye å si. Når jeg så kommer i en slags tilstand av flyt, så går det ganske greit å skrive. Jeg leser også mye av andre forfattere og ser filmer som gir meg inspirasjon. Når jeg sitter på bussen, kan jeg også tyvlytte litt på en samtale som ofte gir meg nye ideer. Jeg har også et eget skriverom hjemme og det er der det meste forfattes.

– Hvem leser dine bøker?

– Alle som er voksne. Man trenger ikke noen forkunnskaper for å lese mine historier og målgruppen er egentlig alle som liker å lese historier.

«Uferdige» historier

Stien forteller at skriveprosessen handler mye om å finne rett tempo, komposisjon og klang.

– Ting tar ofte tid, for stoffet må modnes og litt etter litt så finner jeg en slags komposisjon og inngang på det hele. Men i starten vet jeg aldri  hvor lang tid det tar å fullføre en historie. Noveller er oftest «uferdige» historier der leseren selv må bli involvert å være årvåken. De må også  avslutte eller tolke historiene på sin måte, forklarer Stien som er utnevnt til æresdoktor ved UiT, Norges arktiske universitet for sitt forfatterskap og oversettelsesarbeid fra samisk.

Hun har også mottatt en rekke prise for sine utgivelser og oversettinger fra samiske forfatter til norsk. Her er noen prisene hun har fått:

  • Rana kommunes kulturpris 1986

  • Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 1993, for Å plukke en smørblomst

  • Språklig samlings litteraturpris 1999

  • Havmannprisen 1999, for Gjennom glass

  • Aschehougprisen 2000

  • Alta kommunes kulturpris 2002

  • Finnmark fylkes kulturpris 2014

  • Æresdoktor ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske  universitet 2015