Den varer fra 1. juni til 31. august, og er åpen for barneskoleelever i kommunene Loppa, Sør-Varanger og Vadsø.

– 1200 unger i alderen 6-13 år får mulighet til å delta i sommerles.no, alle får premier, men bare en i hver kommune vinner en større hovedpremie. Ungene logger inn på www.sommerles.no med selvlagd profil, som er knyttet til bibliotekets lånekort. Der inne registrerer man de bøkene man har lest/lyttet til eller blitt lest for. Jo flere bøker man registrerer jo flere poeng får man. Etter hvert oppnår de ulike nivåer, og får både digitale og fysiske premier som kan hentes på bibliotekene, opplyser Rådgiver i litteraturformidling ved Finnmark fylkesbibliotek, Sunniva Knutsen.

Kampanjen  er først og fremst på pc, nettbrett og mobil, men det man leser er selvsagt i vanlige bøker. Inne på sommerles.no er det et egen nettsamfunn, hvor ungene ser hva andre leser og hva de mener om bøkene, hvor mye andre leser og de deltar i konkurranser om å samle poeng.

– De fleste skolene i de tre kommunene har fått besøk av bibliotekarene, som har informert om tilbudet. Man trenger nemlig lånekort fra biblioteket for å delta, men man trenger ikke låne bøkene på biblioteket, men om man går tom for lesestoff, er det alltid mange gode bøker på bibliotekene. Det er gratis å delta i kampanjen.Å lese er faktisk en ferdighet man må øve på, man blir bedre av å lese mye. Mange skoler opplever at elever har blitt dårligere til å lese etter en lang sommerferie. Det ønsker fylkesbiblioteket og bibliotekene i Loppa, Sør-Varanger og Vadsø å gjøre noe med, sier Knutsen.