Påskeaften 4. april  feirer det samiske bandet Sáncuari fra Kautokeino 30-års jubileum med konsert i Báktehárji idretthall. Det blir ifølge vokalist og gitarist Svein Egil Oskal en konsert viet masse gamle slagere, samt blodferske låter.

Moderne lydbilde

– Vi startet bandet i 1985 og er «still going strong». Under jubileumskonserten skal vi spille masse låter som vi har laget i løpet av vår 30-årige karriere. Vi spiller nå og da konserter, ettersom vi får mange forespørsler, men alle i bandet har jobb ved siden av, så det er ikke alltid like lett å få kabalen til å gå opp,  derfor må vi dessverre ofte si nei. Men nå gleder vi oss alle til å samles og spille i Báktehárji idretthall hvor publikum skal få være med å feire at vi fyller 30 år, sier Oskal.

– For de uinnvidde, hvem er Sáncuari?

– Per i dag består bandet av tre godt voksne menn fra Kautokeino, og to fra Stockholm. Vi var ett av de første rockebandene som begynte å blande joik med moderne musikk. Vi begynte først som et rent coverband, men etterhvert startet vi med å  arrangere tradisjonelle joiker som vi kledde opp med et moderne lydbilde. Etter noen år begynte vi å lage egne joiker som vi arrangerte med pop- og rockelementer. Det kom etter hvert «krav» om å gi ut egen musikk og i 1997 ga vi ut vårt første album «Stállangazza», etterfulgt av «Šleangácuoivvat» som kom ut fire år etter, samt «Gállábártnit» som ble sluppet i 2012.  I løpet av 30 år har det selvsagt vært noen utskiftninger, og under konserten skal derfor flere som var med fra starten være med på feiringen.  Noen gjesteartister som har spilt med oss opp gjennom årene skal også komme, mer vil jeg ikke røper, sier Oskal.

Ny EP og plate

Planen i forkant av konserten var at bandet skulle gi ut en blodfersk EP med nye låter, men noen små problemer gjør sitt til at den først kommer etter påske.

– Vi skal spille litt fra den nye EP-en som gis ut rett etter påsken. Til sommeren kommer vi med et nytt album som inneholder  og kjennetegner høy allsang- og   joikefaktor og god stemning. Den blir vårt fjerde album, opplyser Oskal.

30 år med låter

Han regner med at konserten som går av stabelen påskeaften kan vare opptil tre timer.

– Vi har veldig mange låter på repertoaret. Vi har ikke spikret akkurat hva vi skal spille, men vi kommer sikkert til å spille i to til tre timer. Med 30 år i musikkens tjeneste, så blir det en konsert som kommer til å inneholde låter med stor variasjon, sier Oskal.