– Æren for alle påmeldingene skal ungdommen selv ha, sier kulturrådgiver i Alta kommune, Sylvi Bellika, som er strålende fornøyd med pågangen.

Mot trenden

– Med så mange påmeldte betyr det at publikum skal få se 25 innslag som skal inneholde musikk, teater, dans, og film. 60 påmeldte er faktisk flere enn vi hadde håpet på. Trenden de siste årene er nemlig at færre ungdom over hele landet melder seg på UKM, så vi er virkelig storfornøyd, sier Bellika, som gir æren til Unge Arrangører i Alta.

– De har gjort en strålende jobb med å markedsføre UKM på skoler rundt omkring i Alta. Uten dem hadde det garantert ikke vært så mange påmeldte. Unge arrangører skal også jobbe bak scenen under showet og noen skal også være konferansierer, samt jobbe med rigging og i UKM sin nettredaksjon. Det betyr at det er ungdommene selv som skaper hele showet, mens vi voksne bare ser til at alt er under kontroll. De gjør med andre ord en strålende jobb, skryter Bellika

Gratis for alle

I  dag er det generalprøver, før det hele braker løs torsdag ettermiddag.

– Det er maks 20 som går videre til fylkesmønstringen, så jeg misunner ikke juryen som i år består av fem personer. De har en «fæl» jobb foran seg, ler Bellika, som opplyser at showet starter klokken 17.00 torsdag og at det er det er gratis inngang og åpent for alle.

Stor medieproduksjon

For 12. gang har elever fra Medier og Kommunikasjon på Alta videregående skole ansvaret for dekke UKM-mønstring med lyd og bilde.

– I år skal 1. og 2. klassene dekke showet. De har masse arbeidsoppgaver som vi har øvd på i over to uker. For å nevne noe, så har vi syv kameraer som skal filme alt som skjer på scenen, egne lydfolk, eget regirom og en nettredaksjon. Nytt av året er også at noen elever lager levende grafikk, som skal vises på storskjerm mellom og under innslagene, sier medielærer Ulf Dahlslett.

Praktisk arbeid

Alt som skjer på scenen vises også via UKM sine nettsider.

– Mange av medieelevene har ikke muligheter til å ha praksisplass i Alta. Derfor er UKM en del av deres praksis, hvor de får lære seg hvordan det er å jobbe på ordentlig ute i felt. I tillegg skaper en slik stor produksjon godt samhold i klassene. De blir kjent på nye måter og UKM-mønstringen er en del av læreplanen vår – hvor elevene også får jobbet tverrfaglig med  flere ulike oppgaver. Bonusen er at alt som skjer på torsdag streames på nett, slik at foreldre og andre som ikke kan være her, får med seg hele mønstringen,  sier Dahlslett.

Eget «green rom»

I år har også medieelevene bygget opp et eget «green room» (artistrom) som skal vises for publikum ute i salen.

– Inne i «green room» skal artistene som skal opptre, oppholde seg. Her inne skal de bli intervjuet og filmet mens showet pågår, slik man ser på Melodi Grand Prix. Vi forsøker å lage et hjemmekoselig rom som skal gjøre sitt til at de blir litt mindre nervøse når de blir filmet og intervjuet, forklarer Rebekka Ellingsen, som går 2. året på medier og kommunikasjon.

Spiller på flere strenger

Anastasiya Fedotova (17), som er en av de 26 elevene på medier og kommunikasjon ved Alta videregående skole, ser fram til en travel torsdag.

– Det er tredje året jeg er med på UKM, og jeg gleder meg stort. I år skal jeg jobbe bak scenen. Jobben går ut på å lage  filmeffekter som skal vises på storskjermene ute i salen mens forestillingen pågår. Etterpå skal jeg være med i UKM sin nettredaksjon, sier  Fedotova, som har enda flere oppgaver under showet.

Hun skal nemlig også være en av deltakerne og skal fremføre en sang av Amy Winehouse.

– Låten jeg skal synge heter «You Know I’m No Good». Jeg liker å synge og spille i band, og da vil man jo gjerne delta på scenen også. Det høres kanskje ut som mye arbeid, men det er  ikke noe problem å ha flere roller og oppgaver. Det fikser jeg lett, ler 17-åringen.

Stiller ut bilder

I tillegg har hun også fotografert bilder til UKM sin kunstutstilling. Drømmen hennes er nemlig å bli fotograf.

– Jeg liker å synge og spille i band, men mest av alt liker jeg å ta bilder. Derfor håper og ønsker jeg å jobbe som fotograf etter endt utdanning, sier den kreative eleven.