For første gang i historien skal verdens fremste parkour-utøvere avholde et show på snø og is. Det skjer i Alta under åpningen av Borealis vinterfestival.

Historisk begivenhet

– Dette blir historisk, så vi gleder oss stort. Denne gruppen, som heter Parkour Generations og som har sin base i London, er verdens beste utøvere, sier danselærer L-Jay Lunde på Alta kulturskole.

I forrige uke hadde en del av London-gruppen workshops med elever fra Alta kulturskole dans, Alta turnforening, Sal og scene ved Alta ungdomsskole og dramalinja ved Alta videregående skole.

– Hele 70 elever skal være med å gjøre akrobatiske øvelser med Parkour Generations. Showet de skal vise skal være en del av historien til åpningshowet, som har vikingtema, forklarer Lunde.

– Flink altaungdom

Å lære opp de unge altaværingene syntes de akrobatiske utøverne var veldig artig og lærerikt.

– Elevene har vært utrolig flinke og de stolte på oss med en gang. Det handler nemlig om tillit. Alle tok til seg det vi ville at de skulle utføre veldig fort, så dette kommer til å bli veldig bra og kult, sier parkour-utøver Alex Pownall, som har holdt på med «sporten« i over ni år.

Nye utfordringer

Det er første gang han og makker Kevin Francomme er i Norge og Alta.

– Vi i Parkour Generations holder kurs over hele verden, og i fjor var jeg i tolv land. Parkour holder nemlig på å bli veldig utbredt og populært, sier Pownall, som påpeker at Alta med all snø og is, byr på nye utfordringer som de ikke har vært borti tidligere.

– Vi har aldri jobbet på snø og is, og det skaper utfordringer. Ikke bare må vi ha på mye mer klær enn vi ellers har på oss, men is-scenen er glatt og det gjør at vi må lage en slags ny stil. Vi kan kalle det for en Alta-stil, der vi må basere mye av showet på mye gliding, mens vi lager ulik stunts. Men det vi kan love nå, er at de kommer til å bli spektakulært, forklarer Pownall og Francomme.

– Er det sport eller kunst?

– Begge deler. Det handler kort fortalt om å bevege seg fra A til B på en smidig og kul måte, så det krever god fysikk. Parkour kommer opprinnelig fra uttrykket «the art of movement». Vi kommer tilbake i mars, og da skal vi ha med en 17 år gammel jente som heter Georgia Muroe. Hun er et eksepsjonelt talent. Hun er, til tross for sin unge alder, en av verdens beste utøvere. Hun er topp tre blant vendes beste parkour-utøvere, skryter Pownall.

– Hva kjennetegner en god eller dårlig parkour-utøver?

– Det handler om å kunne være meget god teknisk, samtidig som man gjør de ulike bevegelsene på en kul måte. Når dere får se  Georgia Muroe, så vil dere forstå hvordan en god parkour-utøver er. Hun er en person som lærer ting fra først stund. Kort fortalt, et utrolig talent, forklarer Pownall.

– Er det farlig?

– Det kan være det, men vi har aldri vært skadet. Det handler ikke bare om å gjøre farlige stunts, men også å gjøre kule bevegelser på sin egen måte. Alle kan drive med dette og vi har lært opp alt fra 80-åringer til toåringer. Selv om vi gjør vanskelig akrobatikk, så vil vi ikke gjøre noe som er farlig for Alta-elevene. Det blir en ære å få være med og lage verdens første parkour-show på is sammen med dem, forklarer  Pownall og Francomme.

– Disse utøverne kommer til å sette Alta på kartet, skyter Lunde inn.