I forbindelse med Finnmark internasjonale litteraturfestival, arrangeres det i ettermiddag klokken 17 en paneldebatt på Scandic hotel. Debatten har fått tittelen «Ytringsfrihet i biblioteket?» og tar for seg fjorårets stortingsvedtak om en ny formålsparagraf hvor det heter at bibliotekene nå skal være en møteplass for offentlig debatt.

Diskuterer ytringer

– Paneldebatten er i regi av Norsk bibliotekforening region Nord-Norge og de som skal være paneldeltakere er Mariann Schjeide som er leder i Norsk bibliotekforening, Rolf Edmund Lund som er  redaktør i Altaposten og Bente Haug som er fylkesvaraordfører i Finnmark, opplyser  Ann-Britt Svane, som er  biblioteksjef  Porsanger bibliotek.

Hun håper det kommer mye folk ettersom den nye formålsparagraf sier at bibliotekene nå kan brukes som samlingssted for offentlig debatt.

– Med den nye bibliotekloven åpnes det for at alle folkebiblioteket kan brukes som debattarena, og det trenger ikke bare bety at det er positivt, mener Svane.

– Hva mener du med det?

– Formålsparagrafen åpner opp for at debatter og åpne uavhengige møter kan avholdes av alle. Også de som har meninger som ikke føyer seg inn dagens samfunnsnorm. Skal for eksempel nynazister og kvinneundertrykkere få ha åpne møter på landets bibliotek? Og hvis så skjer, hvem skal styre disse debattene og møtene fremover? Skal de som kanskje er for undertrykkelse og kanskje mot ytringsfriheten i seg selv, få lov til å ytre seg fritt med åpne møter på landets bibliotek fremover? Det er noen av mange spørsmål rundt den nye formålsparagrafen som vi skal diskutere, sier Svane.

Besøk fra Fritt Ord

Paneldebatten innledes av  Knut Olav Åmås som er direktør i Stiftelsen Fritt Ord.  Stiftelsen fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord.

– Han sa ja med en gang da han ble forespurt og det er noe vi er veldig glade for. Vi ser fram mot en fruktbar debatt som skal foregå på Scandic hotel. Den starter klokken 17 og varer til 18.30. Ordstyrer er Hilde Rokkan som er nestleder Norsk bibliotekforening region Nord–Norge, sier  Svane.