Porsangerværingen gir i disse dager ut en bok som har fått tittelen «Nordnorske vinnerskaller – slik tok de verden». Boken tar for seg 17 suksesshistorier om folk fra Nord-Norge som på en eller annen måte har gjort stor suksess i utlandet eller som har markert seg på den internasjonale arena.

Kloke hoder fra nord

– Vi har flere finnmarkinger som er blant de beste hodene innen sitt felt, mener Greiner.

1. november slipper han boka, som er blitt til i samarbeid med SpareBank1 Nord-Norge. Siden januar har han reist rundt i Norge, Europa, USA og Australia for å møte ulike nordlendinger som markerer seg på den internasjonale arenaen. Åtte av dem er fra Finnmark.

– Det sitter en mann fra Honningsvåg i Los Angeles. Han har med stor suksess ledet det som er klassifisert som ett av århundrets viktigste energiprosjekter. I Frankrike står en kvinne fra Neiden i front for utviklingen av det som har blitt ett av verdens mest eksklusive viner. Fra Karasjok kommer det ei som er kåret til «Årets motekomet» i Australia, mens en av de håndplukkede ledertalentene i FN er fra Lakselv. Det mangler ikke på finnmarkinger som leverer i verdensklasse, mener Greiner.

To historier fra Alta

I boka deler vinnerskallene både opp- og nedturer. Leserne tas med til jungelen i Amazonas, til Afrika, Asia og liketil inn i Det hvite hus i Washington. To historier fra Alta har det også blitt plass til.

– Tidligere toppdiplomat og leder i EU-systemet, Einar Bull, forteller sin historie. Jeg har også portrettert The Norwegian Beatles fra Alta som en godbit til slutt i boka. Det finnes anslagsvis 1.000 Beatles-band i  verden. Altaværingene rangeres i toppklasse – ifølge fanklubbene i utlandet. Derfor kan de turnere i USA og Europa. Hvem fra Alta kan reise til USA og spille for 18.000 mennesker?. De er dyktige håndverkere og det er en god historie, sier Greiner.

Bokens målgruppe er i følge Greiner alle som lar seg inspirere av nordlendinger i verdensklasse, spesielt næringslivet i en stadig mer internasjonalorientert landsdel. I første omgang trykkes det opp 2.000 eksemplarer av boka.

– De skal selges gjennom bokhandlere i Tromsø, men det blir også mulighet å kjøpe den via bokas Facebook-side, sier Greiner.

Musiker i verdensklasse

Til slutt kommer forfatteren sjøl med en formaning:

– Stig Mathisen fra Snefjord, som er i toppledelsen på Musicians Institute (MI) i Los Angeles, sier det egentlig godt i boka: «Vi må slutte å tro at alle andre er så mye bedre enn oss. De er ikke det». Selv kunne han på strak hånd nevne musikere fra nord som ville vært blant de aller, aller beste om de kom til underholdningsindustrien i California. Jeg håper at de som leser boka og har ambisjoner, skal tørre å realisere dem i konkurranse med det beste verden har å by på, sier Greiner.