For tiden går det en serie på TV2 som heter «Født i feil kropp». TV-Serien handler om mennesker som føler at de er født jente i en guttekropp, eller som gutt i en jentekropp. I serien ser man at de kjemper for å bli forstått og for å få leve som den de er. I serien møter seerne historiene til en knippe personer som er i ulike faser på vei til drømmen om å få korrigert sitt kjønn.  I fjor lagde studentene Stian Sætermo, Niels Ovllá Dunfjell og Daniel Wetherell en dokumentarfilm om samme emnet.

Fikk toppkarakterDen handler om Kine som ble til Chris Nikolas Hermansen Sara. Han er født som mann i kvinnekropp, og han har startet på en reise som vil forandre han for alltid. I filmen ser man at denne reisen byr på konflikter i forhold til familien og hans samiske bakgrunn. Filmen som heter «Når speilbildet lyver» fikk toppkarakteren A i emnet «Medieproduksjon 5 – En kort dokumentar» og den hadde sin premiere på Nordkapp Filmfestival, som gikk av stabelen sist helg.

– Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger etter visningen på Nordkapp Filmfestival. Reaksjonene var både tårer og latter under visningen og det tyder på at vi har truffet blink med den sterke historien. Salen var attpåtil helt full og visningen var vellykket og en suksess på flere måter, sier Stian Sætermo, som er en av studentene bak filmen.

Han sier de gode tilbakemeldingene også er mye takket være hovedpersonen selv, som har stått fram i dokumentaren.

–Skummelt, men viktigChris Nikolas Hermansen Sara (24), som kommer fra Maze, innrømmer dog at det har vært ganske skummelt å vise sin kroppslige reise.

– Jeg er midt i prosessen og vet ikke for lang tid det tar før jeg er ferdig med hele prosessen. Det kan ta flere år. Uansett, så synes jeg det er viktig å vise at flere er født i feil kropp, og det er hovedgrunnen til at jeg står frem i filmen, sier  Hermansen Sara

– Hva synes du om serien på TV2?

– Jeg har kun sett to episoder, og selv om jeg liker at dette blir brakt fram i lyset, så likte jeg ikke det jeg fikk se. Jeg synes de hadde for mye fokus på de to kjønnene, og ikke det menneskelige perspektivet, sier han.

Følges videreDokumentarfilmen, som er på litt over 20 minutter,  er på langt nær ferdig. Planen er å følge Chris Nikolas helt fram mot det endelig målet.

– Han er utrolig tøff som står fram og han viser veldig mange flotte sider i filmen – som faktisk ikke er ferdig. Vi skal fortsette å følge han de neste årene og det kan fort bli en lang film med tid og stunder. Håpet er å få vist den fram på flere festivaler og det vi har laget så langt, er sendt til filmfestivaler  i både USA og Sverige, sier Sætermo.