Rektor Bjørn Roald Mikkelsen sier det finnes ledige plasser på en mengde ulike intrumenter og aktiviteter.

Ledig i det meste

– Mange tror at vi har lange ventelister, men det er en myte som ble skapt for noen år siden. I år har vi nå masse ledige plasser. For å ramse opp noen, så har vi ledige timer på gitar, trommer, piano, keyboard, samt på de fleste blåseinstrumenter, sier Mikkelsen.

Han sier det dog kan være fullt på noen av timene for barn og unge i alderen fire til syv år.

– Det bare å ringe oss for å sjekke hva som er ledig, men generelt har vi kapasitet på de fleste timene for barn og unge, så det er bare å ta kontakt, sier han.

Data «stjeler» tiden

Kulturskolerektoren mener årsaken til færre elever er sammensatt.

– Jeg tror det er ganske likt over hele landet. Og jeg har sagt dette før, og sier det gjerne igjen: Dataskjermen stjeler veldig mye av døgnet. Med det mener jeg at barn og unge sitter altfor mye hjemme foran disse små dataskjermene og nettbrettene. I tillegg er mange med på ulike idretter, samt at vi har fått badeland som stor aktivitet. I sum har dagens unge altaværinger fått mange veldig tilbud de siste årene og det tror jeg er hovedårsaken til færre søknader – i tillegg til at mange tror at vi har lange ventelister, sier han.

Også for voksne

Kulturskolen, som har rundt 20 lærere i ulike stillinger, har plass til 500 elever per år.

– Selv om vi alltid prioriterer barn og unge først, har vi også mange voksne elever. Det er nemlig aldri for sent å lære seg å spille et instrument eller to. Så hvis noen i den eldre garde, uansett alder, vil lære noe nytt, så er det bare å ta kontakt. Det koster 1500 kroner per halvår og da får man tilbud om en undervisningstime på sitt respektive instrument en gang i uken, sier Mikkelsen.

Gleder seg stort

En av elevene som gleder seg til å begynne på Alta kulturskole i år, er 11-åringen Thea Strifeldt Amundsen. Hun hadde sin første gitartime denne uken.

– Jeg kan noen få akkorder på gitaren min, og jeg vil gjerne lære mer. Min søster, som kan spille gitar, sier ofte at vi må spille sammen. Da fant jeg ut at jeg måtte lære meg flere akkorder, smiler hun, før hun tar fatt på sin første gitartime.