Leder Kjetil Romsdal og medlem Toril Bakken Kåven i ferske Nordkalottens venner er krystallklare på at de nå lager en upolitisk avlegger som er åpen for absolutt alle. Enten de er fra NSR eller Frp. Selv representerer de et parti som gjorde suksess i siste sametingsvalg med tre mandater.

– Initiativet kommer forsåvidt fra oss i Nordkalottfolket, men drivkraften er å pleie mangfoldet vi har på Nordkalotten, enten man føler seg norsk, same eller kven, eventuelt en raus blanding av alt, sier duoen.

Møtested og takhøyde

De mener smeltedigelen i nord innbyr til flerkulturell forståelse, der ønsket er å utvikle de positive sidene ved alle Nordkalottens valører av kulturer.

– Vi mener dette er en styrke for regionen, konkluderer Romsdal og Bakken Kåven.

Nordkalottens venner har ambisjoner om å lage et møtested, der de kan holde seminarer, lage festivaler, holde kurs og annet. De er opptatt av at det skal skapes en positiv tone og garderer seg med et regelverk som skal holde alle i tømmene. Inkludert de to høyst tilstedeværende politikerne fra Nordkalottfolket  som må stålsette seg for å ikke bli høyrøstet når meningene blir sterke.

– Takhøyden skal være stor, men surpomper og kranglefanter vil ikke trives her. Samfunnsengasjement er alltid positivt, men av og til kan konsensus være en god ide. Klart, skulle vi finne noen kjekke mennesker som ønsker å jobbe sammen med oss på en mer politisk arena, så er jo det bare hyggelig, sier de to.

– Dere har ikke plukket opp ideen fra fellesskapet mellom NSR og sameforeningen?

– Dette blir akkurat det motsatte. Her vil vi ikke stille noen krav om medlemskap i Nordkalottfolket. Her er alle velkommen, uansett politisk tilhørighet. Jeg synes jo personlig Alta sameforening gjør fantastisk mye bra i lokalsamfunnet, ting jeg gjerne støtter 100 prosent, uten at jeg dermed vil knyttes til NSR, sier Bakken Kåven.

Ny festival

26. til 28. september satser de på pangstart for et helt nytt initiativ, Nordkalottfestivalen. Tidligere Varden skole på Alteidet i Kvænangen blir stedet for begivenheten.

–  Det kommer til å bli noe helt annet enn en vanlig festival. Felles middager, lygaraften og meditasjon er noe av innholdet. Et sterkt faglig program er i støpeskjea , men det blir ikke offentliggjort før neste uke. De kan imidlertid avsløre at både Knut Kven og Elsa Laula Renberg står på sakskartet.  Til sist på søndagen skal det også velges et ordinært styre til Nordkalottens venner.

– Vi har svært begrenset med plasser, maks 50-100 personer kan delta dette første året, men der finnes også campingplass like ved, og rike muligheter for å ta med bobil, campingvogn, lavvo eller telt. Allerede har folk fra Østlandet bestilt plass, så vi er ikke i tvil om at dette kommer til å bli kjempebra. Her blir det først til mølla, sier Kjetil Romsdal som er rette mannen for påmelding.

Pusser opp

Bakken Kåven har lenge vært på jakt etter et sted å drive med sin utmarksnæring. Transfarelv skole var en stund aktuell, men tilfeldigvis ble hun klar over at Varden skole var til salgs.

– Utmarksnæringen skal jeg drive i Alta. Med mastergrad i turisme var jeg ganske klar på at jeg aldri skulle befinne meg i frontlinje som aktør i reiselivsnæringa, men noe har gått galt, ler Toril selvironisk, vel vitende om at hun råder over seks overnattingsrom, festsal og konferansemuligheter fordelt på tilsammen 480 kvadrat.

– Skolen er egentlig bare 16 år, så den er velholdt, men jeg må bruke et år for å få alt på stell. Derfor kommer festivalen om en måned i tidligste laget, innrømmer Toril.

På flere bein

For sin egen bedrift ønsker hun å stå på flere ben. Muligheten for sanking for utmarksnæringen er like gode i Kvænangen,  men her vil det primært handle om å drive et overnattingssted med tilhørende herligheter.

– Jeg har blitt møtt med stort engasjement lokalt. Kvænangen kommune har støttet prosjektet med 130.000 kroner, mens kulturnæringsstiftelsen har fått inn med 350.000 kroner. Det er så man føler forventningspresset på skuldrene, men jeg akter å innfri. Dette er veldig spennende, sier Toril, som overtok skolen i mars.

Disse er med i styret i Nordkalottens venner:

Leder Kjetil Romsdal, Alta

Toril B. Kåven, Alta

Kjellrun Wilhelmsen, Drammen

Lisa Wangen, Kåfjord

Kai Petter Johansen, Kvænangen

Helle Frischneckt, Alta