– Klart jeg vet hva hybrid egentlig betyr, sier ordførerkandidat Tommy Berg fra Alta SV.

Hybrid kan brukes også om avkom etter bare laks, sier forskningen.

Kastet seg uti det

Tommy Berg framsto i diskutabel overhåndskasting med enhåndsstang, mens han overfor VGTV hevdet at enorme mengder oppdrettslaks pluss hybrider tar seg opp i Altaelva. Sånt blir det vaking av på sosiale medier, bekrefter storliksomfiskeren, som sist helg figuererte i film og bilder på VGs plattformer.

– Jeg har fått noe pes ja, også for dette med hybrid. Jeg vet jo at det egentlig betegner en krysning mellom to arter, for eksempel laks og ørret, men vi må snakke så folk skjønner. Og hybrid har fått fotfeste som betegnelse også på genblanding villfisk og oppdrettsfisk, redegjør Berg.

Fikk kjør

Berg viser til den store oppmerksomhet slike «hybrider» har fått, på grunn av sin evne til å vanne ut villaksens gener.

– Derfor bruker vi det også om en krysning mellom villaks og oppdrettslaks, og det syns jeg er helt greit. Å klage på dette må skyldes mangel på argumenter, sier ordførerkandidaten.

– Klart du får kjør når du havner i VG, men det må man regne med. Vi må tåle uenighet, være modige og tørre å stå på meningene våre, sier Berg, som godt husker sommerens meningsmåling om villaksen, da 60 prosent var skeptiske til oppdrettsnæringen.

Artshybrid

Tor Næsje, forskningsleder hos Norsk institutt for naturforskning, har sjekket opp begrepsbruken.

– Jeg har vært i kontakt med våre genetikere her på NINA, og de sier at «hybrid» kan brukes om avkom etter oppdrettslaks og villaks, men at det kanskje er bedre å bruke begreper som «oppdrett-vill krysning» eller «avkom av rømt oppdrettslaks», sier forskningslederen.

Problemet er naturligvis at «hybrid» lett kan misforstås, så for å være på den sikre siden, tyr forskningen til en kvalifisering av begrepet for å vise hva det er tale om.

– Vi pleier å bruke begrepet «artshybrid» om en krysning mellom laks og ørret. Vi gjør dette for at det ikke skal misforstås, og for å skille fra avkom etter villaks og oppdrettslaks, sier Næsje.

I seneste laget

Berg er kjent med at det nå i høst starter opp et forskningsprosjekt som skal ta for seg genblanding villfisk og oppdrettsfisk, men sier det er i seneste laget.

– Det skulle startet opp den dagen oppdrettsnæringen startet i Altafjorden. Og det er ikke næringen vi er ute etter å ta, det er vi som politikere som lager reglene den lever etter. Derfor må vi bruke vår innflytelse, sier Berg, som sier han tar det greit at noen ler på sosiale medier.

– Folk trenger politikere som er ærlige, og da må vi snakke så folk forstår. Vi tør i hvert fall ikke gamble med naturen, og vil ikke måle miljøet opp mot antall arbeidsplasser, sier han.

Skummelt av Berg

I Grieg Seafood er de en smule skuffet over påstandene som slipper til i riksmedia.

– Vi selger ikke akkurat inn Altaelva med sånne reportasjer, sier Lasse Sørnes, kommunikasjonsansvarlig for Grieg Seafood Finnmnark.

– Det skumle er at Berg bidrar til å trekke ned renomméet til Altaelva, samtidig som det nødvendigvis ikke er noen krise for laksen. Siste rapport viser at 96,5 % av fisken tatt i Altaelva til nå i sesongen, er villfisk. Resten er oppdrett eller hybrid, samt noen som ikke er gjenkjent på art.

– Jo, jeg er skuffet over utspillet, sier Sørnes, som sier dette også i lys av næringens interesse i forskningsprosjektet som nå starter opp.

Kun få tatt

Her skal det sjekkes skjellprøver helt tilbake til 70-tallet, og målet er å finne ut mer om genblanding i Altaelva. Prosjektet hilses velkommen som svært spennende, sier Sørnes. Han er klar på at hybrid beskriver en blanding mellom to arter, for Altaelvas vedkommende som regel laks og ørret.

– Her har vi snakket med NINA, og det som omtales i rapportene, er hybrider forstått som blanding laks og ørret, klargjør Sørnes.

Og når det gjelder hybridene, så viser tall at det i sommer kun er tatt noen få slike, sier Sørnes.

– Det svømmer ikke over av hybridfisk i Altaelva. Og de trenger heller ikke ha noe som helst med oppdretten å gjøre, sier han.

– Berg har en agenda. Klart han ser seg nødt til å si det på den måten han gjør. Vi på vår side er interessert i å få fram fakta, sier kommunikasjonsansvarlig.

(Foto: Forskning.no)