– Ministeren ber om svar på hvor mange ekstra  flyktninger kommunene kan ta i mot. Varaordføreren og partifellen Ronny Berg er fornøyd med at forespørselen ikke legges fram for kommunestyret. Det er en dobbeltkomunikasjon i Frp som vi er vel vant med i saken om å gi hjep til flykntingene, slo Per Tore Bech Nygård fast under behandlingen i kommunestyret.

Tvunget på banen

Det var Venstre som  har satt behandlingen på dagsorden, og som «lurte den inn» via behandlingen av regnskapsrapporten. Men også SV og Ap reagerte sterkt på ordførerpartiene Høyre og Frp sammen med Kystpartiet har unngått å få anmodning fra intergreringsminister Solveig Horne til behandling.

– Anmodningen kom i slutten av april, og det hadde vært  tid nok til å få gjort administrative utredninger for å kunne tallfeste hvor mange syriske flyktninger vi kan klare å ta i mot på en skikkelig måte. For det er ingen tvil om at det er er klart flertall for å være med på dugnadsinnsatsen for å få bosatt de 10.000 flyktningene både landsmøtet til Ap og en rekke parti synes åv ære enige om at Norge skal ta i mot, sier Aps gruppeleder Monica Nielsen.

Ordfører Laila Davidsen returnerte kritikken med at kommunestyret allerede i 2013 på bakgrunn av grundige utredninger har vedtatt en trårig plan med bosetting av 30 flyktninger i  året.

– Ingenting har endret seg. Ministeren har gitt beskjed om at det ikke følger med noen ekstrapenger, administrasjonen har sagt at hos er ingenting endret. Vi har ikke bedre kapasitet på skole, helsetilbud, barnehager enn det vi hadde da vedtaket ble gjort i 2013.

Ap og SV enige

Ap og SV ønsker og mener at Alta kommune har mulighet til å ta i mot betydelige flere flyktninger fra Syria ekstraordinært i 2015 og 2016, men vil ikke tallfeste det før en har funnet løsninger på tjenestetilbudet.

– Vi vil ikke gjøre samme tabbe som i Tromsø som har endt opp med et papirvedtak. Vi må måte vite at vi kan bosette  og integrere dem vi tar i mot. Tallet kan like godt være 40 årlig som de 30 Venstre har foreslått, sier SV-leder Tommy Berg.

Gruppelederen til Ap vil også bidra i dugnaden, men vil ikke antyde noe tall. Hun mener at det viktigste er å få fakta på bordet og at det bør komme så raskt som mulig, allerede på junimøtet til kommunestryet.

– Vi registrerer at mange kommuner har gitt positivt svar, og det skulle også Alta kommune ha gjort. Dessverre har mangelen på oppfølging fra kommunens politiske ledelsen hindret dette.

Felles uttalelse

I skrivende stund sitter gruppelederne sammen for om mulig kunne gi en uttalelse alle kan stemme for. Alt tyder imidlertid på at uttalelsen ikke kommer til å inneholde noen tallfesting av et ekstraordinært inntak. Voteringen kommer senere på dagen.

21 kommuner sier nå ja til å ta imot sin del av de 10.000 syriske flyktningene stortingsflertallet vil åpne dørene for i år og neste år. For en uke siden var det bare kommunene Hvaler, Overhalla og Tromsø som hadde sagt ja til å ta imot flere syriske flyktninger. Nå svarer altså 21 kommuner ja, og bare i de store byene Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø er det vilje til å ta imot 695 flere, skriver Klassekampen.

Siste:

Voteringen viste at kun Venstre ønsket å tallfeste antall flyktninger fra Syria Alta kommune skal ta i mot. Ordførerpartienes klare forutsetning om at nye utredninger må vise at Alta kommune har kapasitet på tjenestetilbudet for å kunne ta i mot eventuelt ekstraordinært flere flykninger ble nedstemt av flertallet. I stedet ble adminsitrasjonen pålagt å starte utredning, og at saken forelegges kommunestryet i junimøtet.