Så langt er det Alta Ap som har vært en pådriver for en restart av sykepleierutdanningen i Alta. En av de som har vært hentet til Alta i håp om å få i gang sykepleierutdanningen ved UiT Campus Alta er nestleder i Ap og leder av  kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Trond Giske. Denne uken har også partikameratene i komitéen, Marianne Aasen og Christian Tynning Bjørnø, vært i møte med universitetet for å bli orientert om mulighetene for en snarlig oppstart.

– Nå regner vi med at resten av det politiske miljøet i Alta tar ballen og gjør en jobb mot sine sentrale politikere, sier ordførerkandidat for Ap, Monica Nielsen.

Gjør jobb i helgen

Det er en utfordring som Høyre i Alta  tar på strak arm.

– De sterke søkertallene til sykepleierstudiet i Hammerfest, en stor oversøkning, viser at Finnmark har en glimrende mulighet til å sikre god rekruttering av sykepleiere.  Det er et stort udekket behov i Finnmark og utdanningen i Hammerfest klarer ikke alene å forsyne fylket med nok sykepleiere. Med oppbyggingen av «Nærsykehuset Alta» vil behovet også for sykepleiere bli veldig stort her og vi har egentlig ingen tid å miste på å komme i gang med utdanniningen, er den klare beskjeden fra Høyres leder i hovedutvalget for helse og sosial, Oddveig Hammari.

Hennes tale er søt musikk hos partifelle og ordførerkandidat Ivar Pettersen. Han vil fredag være på plass på landsmøtet til Høyre som avholdes på Clarion Hotel Oslo Airport, Gardermoen. Her lover Pettersen at anledningen til å få sentrale politikere i partiet i tale om utdanningen ikke skal skusles bort.

– Dette er en tverrpolitisk og viktig sak for Alta, og sykepleierutdanningen har fått høy prioritet i vårt program for de neste fire år. Selvsagt vil Høyre gjøre vår del av jobben, klargjør Pettersen.

Sikker på resultat

Helse og sosialutvalgsleder Oddveig Hammari skal ikke på landsmøtet, men har stor tro på at det skal være mulig å få inn finansieringen allerede i revidert nasjonalbudsjett.

– Med de kontaktene vi har mot regjering og besluttende miljø, og med tanke på at beløpet som skal til er relativt lite, må vi klare å få løst dette. Jeg er sikker på at vi får det til, konkluderer Hammari.

Også Ivar Pettersen mener at det er overkommelig å få økt antall studieplasser til UiT slik at sykepleierutdanningen kan iverksettes.

– Jeg frykter at vi har et tidsproblem i forhold til å få det inn i revidert nasjonalbudsjett, men statsbudsjettet bør kunne være mulig. Så får vi se om det bør være en fast og ordinær utdanning, eller om studiet bør være organisert i en desentralisert modell.

Bør på plass

Tidligere helseminster og leder i Ap, Jonas Gahr Støre, mener modellen han har fått fortalt om under sitt besøk i Alta og tidligere, passer svært godt i Finnmark. Han tror samarbeidet med Kirkenes og sykehuset  her gir et ekstra trykk for å få utdanningstilbudet realisert.

– Modellen som er valgt bety mye for Alta som både er blitt en utdannings- og helseby, som nå får et helsetilbud med mange særtrekk til sykehus. Her trengs det dyktige fagfolk, og sykepleiere er selve ryggraden i norsk helsevesen. Derfor bør det offentlig investere i denne type utdanning som dekker lokale behov, sier Gahr Støre til Altaposten.

  • Ingen har forstått hvorfor, men høsten 2014 ble sykepleierutdanningen ved UiT campus Alta lagt ned. Det selv om utdanninen både i forhold til søkere, fullføring og kvalitet målt i karakterer, var en stor suksess. Nå jobbes det mot å gjøre utdanningen fast med opptak annenhvert år i Alta og Kirkenes. Planen er å ha en klasse på 20 studenter, noe som vil koste rundt to millioner kroner per år. Ved å få inn 20 ekstra studieplasser til sykepleierutdanningen i Alta og Kirkenes på revidert nasjonalbudsjett mener UiT at det kan være mulig med oppstart 1. januar 2016.