Gruppeleder Bengt Rune Strifeldt er glad for at denne saken har fått oppmerksomhet, og understreker at legevakta er en del av det totale helsetilbudet i Alta.

– Vi har fått et Alta Nærsykehus, men jobben er ikke over. Det er fortsatt store mangler, og Frp håper at også posisjonspolitikerne i Alta vil være med i jobben for å få Finnmarkssykehuset og Helse Nord til å bedre tilbudene. I dette tilfellet er det imidlertid vi som kommunepolitikere som må ta ansvar og sikre at det er lege fysisk tilstede på legevakta også på nattetid, sier Strifeldt til Altaposten, og viser til at primærhelsetjenesten er kommunalt ansvar.

Sterke reaksjoner

Altapostens fortalte torsdag  at det kan oppstå tilfeller med hjertestans på natt, og at legen ligger hjemme og sover. Legeansvarlig for legevakta, Magnus Hjortdahl, bekrefter overfor Altaposten at det ikke finnes tilstedeværende lege på natt som system, men at det er lagt opp til en hjemmevakt. Ved hjertestans på natt må ambulansepersonalet vurdere om de skal hente legen hjemme, eller rykke rett ut til pasienten med hjertestans.

– Rut Olsen sa det ganske bra i kommunestyret i en annen sak om helsetilbudet; hjertestans eller hjerneslag innretter seg ikke etter åpningstid eller om det er natt eller dag. Folk i Alta må ha trygghet for at de får kvalifisert hjelp, og da må vi ha lege fysisk tilstede på legevakta som helkontinuerlig døgnordning, slår Strifeldt fast.

Saken utløste sterke reaksjoner i går på sosiale medier, men også hos mange altaværinger som tok kontakt med Altaposten.

– Jeg forstår veldig godt at folk blir utrygge. Det er på ingen måte greit at en by med 20.000 innbyggere ikke har et akuttilbud, og når ikke helseforetaket stiller opp, må i alle fall Alta kommune gjøre vår del av jobben.

Forsvarlig?

I går formulerte legevaktansvarlig Hjordahl seg i diplomatiske ordelag om det som ble avdekket. Det finnes lege på vakt, men dersom det er rolig på legevakta, drar han hjem for å sove og blir tilkalt ved behov. Systemet forklares som hvilende nattevakt.

– Jeg kan ikke si at det er uforsvarlig. Men jeg mener tjenesten vil bli bedre med lege tilstede kontinuerlig, som kan rykke ut med ambulansen ved behov, oppsummerte Hjortdahl.

Stiller opp

Etter det Altaposten har fått opplyst velger flere leger, blant annet Hjortdahl, å sove over på helsesenteret i stedet for å dra hjem. Dette er en ordning basert på frivillighet, og det er rent fysisk heller ikke lagt til rette for en slik løsning. Blant annet er det tatt i bruk et rom som ikke har vært ment  for overnatting hvor legene sover.

– Det er bare å applaudere at legene stiller opp, men vi kan ikke ha et system basert på tilfeldigheter. I ekstreme tilfeller kan dette handle om minutter som er forskjell på liv og død, klargjør Strifeldt.

Derfor fremmer partiet allerede mandg et konkret forslag når hovedutvalget for helse og sosial møtes. I forslaget heter det at hovedutvalget ber administrasjonen utabeide en sak som belyser dagens ordning med hjemmevakt, kostnader knyttet til en ordning med tilstedeværende lege på natt og om det er behov for økte stillingshjemler for en slik ordning. Deretter vil saken tas opp i kommunestyret 19. april for å sørge for nødvendig finansiering.

  • Altaposten har vært i kontakt med ordfører Monica Nielsen for en kommentar til initiativet fra Frp. Nielsen har sittet i møte, men har videresendt vår henvendelse til andre sentrale personer i partiet. Altaposten har imidlertid ikke hørt noe innen vår deadline.

  • Frp er ikke fornøyd med akuttilbudet i Alta, og en av de viktige forbedringene som må komme er stasjonering av et legehelikopter i Alta. Partiet vil også jobbe aktivt for at pasienter med alvorlig skader eller sykdom ikke sendes omveien til Hammerfest sykehus, men i stedet rett til UNN og nødvendig behandling. Dette poengteres av gruppeledeleder Bengt Rune Strifeldt.