Etter å ha blitt vist på Fantastic Fest i Austin i forrige uke har godordene haglet rundt Hellfjord. Der fikk publikum se alle de sju episoden i en lang maratonvisning, men hvor alle effektene ikke var helt ferdige.

Etter å ha sett de to første TV-klare episodene kaster jeg meg gladlig på toget fylt av entusiastiske fans. Zahid Ali som politimannen Salmander er fantastisk. Litt dum, inkompetent og spontan skyter han hesten sin under 17. mai-feiringen i Oslo og forvises til Nord-Norge. Bare denne scenen i seg selv inneholder mer komikk (og blod) enn en hel episode av Lillyhammer.

Flott foto

Salmander får straks beskjed om at han sparken, men på grunn av tre måneders oppsigelsestid må sjefene plassere han et sted. I den virkelige verden ville han ha havnet bak et skrivebord eller blitt suspendert denne perioden, men i Hellfjord er virkeligheten ikke et tema.

Vel framme i den nordnorske bygda der han skal være lensmann skjer det selvsagt et mord. Og der man i virkeligheten ville ha innkalt Kripos putter man i stedet liket i en tilfeldig fryseboks og begynner egen etterforskning.

Det er herlig å skli sakte inn i denne rare bygda og de rare reglene som gjelder der. Her har alle sprø innfall som andre ville ha kuttet bort fått en sentral plass i manus. Foto er også flott, med mange store scener der omgivelsene og naturen blir en egen karakter.

Sin beste rolle

Jeg har ikke sett Zahid Ali gjøre skuespill så veldig ofte, men i denne serien sitter karakteren som kanskje aldri før. Det er tydelig at han har vært med på å skrive egen dialog, og med god hjelp fra Frode Henriksen i toppform er han den ubestridte motoren i fortellingen.

Ingrid Bolsø Berdal er lokaljournalisten som får rollen som fornuftens stemme midt i galskapen. Hun mener at det er noe som er veldig galt i bygda, og hva hun egentlig mener med dettegleder jeg meg veldig til å få se i de neste episodene.

Hellfjord har premiere på NRK1 tirsdag klokken 22.30.